Tygo in de Psychiatrie: wat als je de verkeerde labels krijgt?

Facebooktwitterlinkedinmail

19 november 2019 – Vanaf 28 november 2019 wordt de nieuwe serie Tygo in de Psychiatrie uitgezonden bij de EO. In deze 4-delige serie duikt Tygo Gernandt een maand lang in de complexe en gesloten wereld van de psychiatrie. Hij onderzoekt hoe psychische labels worden opgeplakt en vraagt zich af of dit de juiste manier is. Hij loopt mee met mensen die een label zijn opgeplakt en gaat in gesprek met experts.

Tygo spreekt in de serie onder meer met Jason, een 21-jarige jongen die dertien labels heeft. Tot op de dag van vandaag heeft hij ondanks zijn labels nog niet de juiste hulp kunnen krijgen. Ook spreekt hij met de 37-jarige Jeroen. Bij hem zijn vanaf zijn elfde verkeerde diagnoses gesteld. Hij is door de bijhorende medicatie het contact met de werkelijkheid verloren.

Een van de experts die aan bod komt tijdens de serie is psychiater Jim van Os. Van Os is maar liefst drie keer uitgeroepen tot psychiater van het jaar en staat wereldwijd hoog op lijstjes van invloedrijke wetenschappers. Hij is van mening dat de psychiatrie eigenlijk nog weinig weet en dat het stellen van een diagnose absoluut geen exacte wetenschap is: “Het probleem zit in het feit dat we mensen in een hokje duwen en eigenlijk niet exact weten wat dat betekent. Mensen zijn heel verschillend en het is niet te voorspellen welke behandeling bij wie aanslaat of hoe het over een poosje met hen zal gaan

De EO: “Tygo is geschrokken van wat hij is tegengekomen: “Wat is dit, dit land van de psychiatrie?! Ruim een miljoen mensen nemen antidepressiva en hetzelfde aantal wordt behandeld voor geestelijke klachten. Door dit programma heb ik met eigen ogen ervaren hoe erg het mis kan gaan bij mensen die een verkeerde diagnose opgeplakt krijgen. En het kan iedereen overkomen. Een eng idee, want 1 op 5 mensen krijgt vandaag de dag met psychische klachten te maken.”

Tygo in de psychiatrie, vanaf donderdag 28 november een maand lang op NPO 3. Aflevering 1 begint om 21:20 uur en afleveringen 2, 3 en 4 beginnen om 21:00 uur. Meer informatie over de serie vind je hier.

De EO en MIND Korrelatie verwachten dat de uitzendingen veel los kunnen maken bij kijkers. MIND Korrelatie en 113 Zelfmoordpreventie zijn na iedere uitzending bereikbaar voor mensen die zich herkennen in de verhalen en hulp zoeken.

Foto’s zijn beschikbaar gesteld door de EO.

Bron: eo.nl / mindkorrelatie.nl

Dit bericht is 21053 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail