Corona leidt tot grotere sociale problemen en nieuwe kwetsbare groepen

Facebooktwitterlinkedinmail

18 mei 2020 – De coronacrisis leidt tot grote sociale problemen aldus de Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact in een advies aan het kabinet. Dit komt omdat veel mensen in financiële problemen dreigen te komen, waardoor ze te maken kunnen krijgen met stress, eenzaamheid, huiselijk geweld en leerachterstanden. Ook kunnen ze dakloos raken, zo meldt de NOS

Volgens de werkgroep, onder leiding van burgemeester Halsema, worden groepen die het al moeilijk hebben door corona extra hard geraakt en ontstaan er ook nieuwe kwetsbare groepen, zoals zzp’ers, flexwerkers en jongeren die klaar zijn met hun opleiding of studie. De werkgroep wil daarom maatregelen om te voorkomen dat de problemen zich verder opstapelen.

Zo moet er eerder hulp komen voor kwetsbare groepen  en moet werk met behoud van uitkering mogelijk worden. Daarnaast  pleit de werkgroep voor het schrappen van  regels, zodat er op lokaal niveau maatwerk kan worden toegepast.

De werkgroep wil dat kinderen en jongeren uitgenodigd worden om mee te praten over de anderhalvemetersamenleving.  Alleenstaandenzouden  met een beperkt aantal anderen een tijdelijk huishouden moeten kunnen vormen. Ook wil de werkgroep dat gemeenten meer doen aan het uitwisselen van  initiatieven.

Bij de besprekingen van de werkgroep waarin naast Halsema burgemeester Depla van Breda, directeur Kim Putters van het SCP en Micha de Winter, emeritus hoogleraar pedagogiek zitten, ,waren ook de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aanwezig.

Bron: nos.nl

 

Dit bericht is 2049 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail