Samenwerking 113 Zelfmoordpreventie en RINO Groep verlengd om suïcidepreventie te versterken

Facebooktwitterlinkedinmail

20 maart 2024 – Gemiddeld sterven er vijf mensen elke dag door suïcide in Nederland. Deze tragische realiteit raakt niet alleen directe familieleden, maar ook een brede kring van 135 mensen per overlijden, wat overeenkomt met meer dan het bevolkingsaantal van de stad Eindhoven. Het doorbreken van het taboe rondom suïcide en het aanbieden van adequate ondersteuning zijn van cruciaal belang. Dit is de kern van de voortgezette samenwerking tussen 113 Zelfmoordpreventie en de RINO Groep.

Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we suïcide voorkomen. Vandaag hebben Monique Kavelaars, bestuurder van 113 Zelfmoordpreventie, en Gabe van der Zee, bestuurder van de RINO Groep, de overeenkomst getekend die de samenwerking voor de komende vijf jaar bekrachtigt. De gezamenlijke inspanningen zijn gericht op het trainen van zoveel mogelijk mensen, landelijk en laagdrempelig, via de gatekeepertraining, om adequaat om te gaan met (mogelijk) suïcidale gedachten.

Sinds de aanvang van de samenwerking in 2022 heeft de RINO Groep in samenwerking met 113 de training ‘Suïcidepreventietraining gatekeeper’ aangeboden. In 2023 hebben meer dan 3.100 mensen deelgenomen aan deze training, die zich richt zich op een breed scala aan professionals, waaronder die in het onderwijs, sociaal-economisch domein en de zorgsector.

Nieuw dit jaar is de introductie van de ‘Suïcidepreventietraining ggz’. Deze training is specifiek ontworpen om zorgprofessionals in de geestelijke gezondheidszorg te ondersteunen bij het omgaan met suïcidaal gedrag van cliënten.

De boodschap is duidelijk: alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we suïcide voorkomen. Deze voortgezette samenwerking tussen 113 Zelfmoordpreventie en de RINO Groep draagt bij aan deze cruciale missie.

Iedereen in Nederland kan onderdeel uitmaken van het netwerk van Gatekeepers. Wil jij weten hoe je hier aan kan bijdragen en het verschil kan maken? Kijk hier voor meer informatie. We zien je graag in 1 van onze trainingsgroepen!

 Over 113 Zelfmoordpreventie

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Onze missie is een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. Wij zijn ervan overtuigd dat er jaarlijks honderden suïcides meer kunnen worden voorkómen wanneer zelfmoord beter bespreekbaar is en de zorg innovatiever en menselijker wordt georganiseerd.

Over de RINO Groep

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken opleidingsinstituut in Utrecht. Binnen de afdelingen BIG, Bij- en nascholing (BNS) en diverse stafafdelingen werken ruim 100 medewerkers en meer dan 1.000 docenten dagelijks aan het ontwikkelen, organiseren en uitvoeren van opleidingen, cursussen en congressen. Dat doen wij al ruim 30 jaar voor de geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg, generalistische basis-ggz, buurt- en wijkteams, forensische zorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. Geworteld in de wetenschap en praktijk, onderhoudt de RINO Groep nauwe contacten met een (internationaal) netwerk, bestaande uit onderzoekers van universiteiten en hogescholen, praktijkinstellingen en tal van andere partijen. Bij al onze opleidingsactiviteiten is het cliëntperspectief richtinggevend.

Bron: persbericht

Dit bericht is 592 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail