Drempels weg bij sportclubs voor mensen met psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

29 juni 2018 – Wist u dat meer dan 40% van de volwassen Nederlandse bevolking ooit een psychische aandoening heeft? Grote kans dus dat op iedere Nederlandse sportvereniging wel iemand sport met psychische klachten. De aard en ernst is hierbij verschillend, bijvoorbeeld van een lichte tot zware depressie, angststoornis, autisme of ADHD. Maar wat voor al deze mensen geldt is dat sporten niet altijd even eenvoudig is.

Hoe gaat u om met deze doelgroep zodat ze zich ook thuis voelen op de club? Team Sportservice ondersteunt sportverenigingen graag met de themabijeenkomst ‘Drempels weg bij uw club voor mensen met psychische klachten’.

De kracht van sport

Mensen met psychische klachten ervaren regelmatig drempels, zoals stigma en een laag zelfvertrouwen, om bij een sportclub te gaan sporten. Daarnaast weten sportverenigingen niet altijd hoe zij ervoor kunnen zorgen dat deze doelgroep lid wordt en blijft. Zonde, want juist voor mensen met psychische klachten heeft de kracht van sport een ontzettend positieve invloed.

Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat bewegen klachten kan verminderen en het sociaal functioneren verbeteren. En sportverenigingen zijn juist gebaat bij nieuwe leden, het beter benutten van de sportaccommodatie en willen een maatschappelijke rol vervullen.

Daarom laat Team Sportservice met de themabijeenkomst sportverenigingen kennismaken met onder andere een sporter en trainer die zelf ervaring hebben gehad met psychische klachten. Zo krijgt de vereniging handvatten mee om zelf aanbod te creëren en een plek te worden met een sociaal veilig sportklimaat waar ook de sporter met psychische klachten zich thuis voelt.

Inhoud

Om dieper op het onderwerp in te gaan wordt de themabijeenkomst ‘Drempels weg bij uw club voor mensen met psychische klachten’ georganiseerd voor bestuurders en trainers. Met de aanwezigen wordt de discussie aangegaan vanuit drie perspectieven: de sporter, de trainer en de bestuurder.

  1. Sporter
    Een ervaringsdeskundige sporter vertelt over de knelpunten/drempels die hij/zij heeft ervaren bij het gaan en blijven sporten.
  2. Trainer
    Een ervaringsdeskundige trainer vertelt over hoe hij er voor zorgt dat er een sociaal veilig en vertrouwd sportklimaat creëert.
  3. Bestuurder
    Een bestuurder van een club vertelt over waarom en hoe zijn club een aanbod heeft ontwikkeld voor mensen met psychische klachten.

De verenigingsadviseur van Team Sportservice treedt hierbij op als gespreksleider.
De themabijeenkomst wordt na afloop geëvalueerd door middel van een digitaal evaluatieformulier.

Folder

Zie ook onze folder Drempels weg bij uw club voor mensen met psychische klachten.

Bron: teamsportservice.nl

Dit bericht is 3524 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail