Door corona willen jongeren meer weten over sterven

Facebooktwitterlinkedinmail

19 mei 2021 – Door de coronapandemie is 30% van de Nederlanders zich meer bewust geworden van de eigen sterfelijkheid. Met name jongeren denken vaker na over hun eigen dood en willen daar meer over weten, zo blijkt uit onderzoek van MarketResponse dat werd uitgevoerd in opdracht van het Landelijk Expertisecentrum Sterven.

Vooral jongeren tussen de 18-24 jaar en jongvolwassenen tussen de 25-34 jaar geven aan dat zij vaker dan gemiddeld bewust bezig zijn met hun overlijden. Bovendien geven zij aan niet genoeg te weten over sterven en geïnteresseerd te zijn in de producten en diensten van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Met name scholingstrajecten (29%) en de telefonische hulplijn (25%) hebben de belangstelling van jongeren.

Van angst naar vertrouwen

“Dat jongeren open staan voor meer informatie blijkt ook uit de aantallen bezoekers, onderverdeeld per leeftijdscategorie, aan onze website. Jongeren dragen daarmee indirect bij aan een positieve verandering van de stervenscultuur in Nederland – van angst naar vertrouwen – en daar zijn wij heel blij mee,” aldus Ineke Visser, voorzitter van het expertisecentrum.

Praten over sterven

Door de coronapandemie is de kijk op sterven in Nederland veranderd. 75% van de Nederlanders dacht voor corona weleens na over zijn eigen dood, nu is dat 88%. Tegelijkertijd zijn Nederlanders ook zwijgzamer geworden: waar vroeger 90% weleens met de partner sprak over sterven, is dat nu slechts 74%. Sterven is in onze maatschappij steeds meer weggedrukt. Belangrijke redenen zijn de toegenomen secularisatie en de voortschrijdende medicalisering, waardoor het bewustzijn van sterfelijkheid wordt verdrongen.

24 mei: Dag Aandacht voor Sterven

Het Landelijk Expertisecentrum Sterven wil bijdragen aan kwaliteit van leven voor iedere stervende door het bevorderen van kennis over sterven en inzicht te geven in het stervensproces. Daarom heeft het centrum 24 mei uitgeroepen tot nationale Dag Aandacht voor Sterven. Met de onderzoeksresultaten en een nieuwe editie van het magazine DREMPEL (over leven met sterven) wordt inhoud gegeven aan deze dag.

Ineke Visser: “Met onze activiteiten willen wij kennis, wijsheid en ervaring uitdragen naar het Nederlandse publiek. Ook willen wij vrijwilligers en beroepskrachten in de zorg en in de medische wereld beter uitrusten. Het is onze ervaring dat meer kennis de angst vermindert en vertrouwen geeft.”

Over Landelijk Expertisecentrum Sterven

Het Landelijk Expertisecentrum Sterven – een stichting zonder winstoogmerk – wortelt niet in een specifieke traditie en is er voor iedereen. In 2021 bestaat het expertisecentrum 5 jaar. Meer informatie is te vinden op www.landelijkexpertisecentrumsterven.nl

Hulplijn 24/7

Voor vragen, zorgen, angsten rondom sterven staan de vrijwilligers, allen professioneel geschoold, 24/7 voor u klaar.

Bel 0900 – 393 0000

Bron: persbericht

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Dit bericht is 2064 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail