Donald Triplett, die als eerste persoon de diagnose autisme kreeg, overleden

Facebooktwitterlinkedinmail

17 juni 2023 – De  Amerikaan Donald Triplett, bekend als de man die als eerste de diagnose autisme kreeg,  is op 89 jarige leeftijd overleden. In maart 2023 kwam Triplett ten val in een luchthaven en overleed op 15 juni 2023 aan de gevolgen hiervan.

Triplett werd geboren in het plaatsje Forest (Mississippi). Zijn ouders, Beamon en Mary Triplett, merkten op dat hij anders was dan kinderen van zijn leeftijd, omdat hij niet op hen reageerde. Op verzoek van de ouders werd Triplett op vijfjarige leeftijd onderzocht door Leo Kanner, kinderpsychiater aan de Johns Hopkins-universiteit.

Leo Kanner werd door zijn wetenschappelijke aanpak een pionier in de diagnostiek van autisme.[n 1943 publiceerde Kanner in 1943 een onderzoek, met daarin voor het eerst beschrijvingen van autisme onder meer op basis van zijn ervaringen met Triplett, die als Case 1 beschreven stond.

Triplett werkte 65 jaar bij een bank  in  Forest. “Hij zat in zijn eigen wereld, maar als je hem twee getallen van drie cijfers gaf, kon hij ze sneller vermenigvuldigen dan je met een rekenmachine”.  De directeur van de bank  zei over Triplett tegen de zender WLBT dat Triplett in zijn eigen wereld zat, maar sneller twee getallen met drie  cijfers kon vermenigvuldigen dan op een rekenmachine . Triplett speelde golf en maakte wereldreizen.

Een neef van Triplett, Oliver, vertelde aan de lokale krant dat  het verhaal van zijn oom hoop biedt aan ouders van kinderen die anders zijn. “Het geeft mensen met kinderen met verschillende niveaus van het autismespectrum hoop dat hun kinderen een gelukkig leven kunnen leiden.”

Bron: usatoday.com / wikipedia.org

Dit bericht is 1728 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail