Meer tijd voor patiënten minder zorgkosten

Facebooktwitterlinkedinmail

24995_fullimage_consult

11 december 2015 – Kortere consulten om de kosten in de medische zorg te verlagen, brengen vooral extra zorgkosten met zich mee. Er kan meer worden bespaard als artsen bewust wat meer tijd aan patiënten besteden. Dat stellen verzekeraar VGZ en het Radboud UMC in De Volkskrant.

De twee partijen hebben afspraken gemaakt om de tijd dat behandelaars met patiënten spreken bewust te verlengen. Tijdens te korte gesprekken kunnen zorgverleners niet goed bepalen wat een patiënt mankeert en besluiten zij vaak tot een behandeling die eigenlijk niet nodig is.

De sessies met patiënten duren vaak kort, omdat dit efficiënt en dus goedkoper zou zijn. Maar netto kost het door die extra ingrepen alleen maar meer, stellen VGZ en het Radboud UMC. De ingrepen kosten uiteindelijk meer dan een afspraak tussen arts en patiënt die iets langer duurt.

VGZ biedt het Radboud UMC in Nijmegen de komende jaren ruimte om meer tijd te besteden aan consulten en op deze manier geld te besparen op onnodige ingrepen. In ruil hiervoor heeft het Nijmeegse ziekenhuis een meerjarencontract gesloten met VGZ.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 2770 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Een reactie

  1. Wat ik ook steeds vaker hoor en zelf al twee keer heb ervaren: artsen die zelfs gedegen diagnostiek niet meer nodig, want te duur vinden en onder-behandelen, met desastreuze gevolgen. Wie heeft het bijvoorbeeld toch bedacht ons wijs te maken dat een gerichte MRI (rond 400 euro) duur is? De verkwisting op andere fronten is immens, maar het inzetten van één van de beste en helemaal niet zo dure diagnose-instrumenten wordt weinig gedaan, ook wanneer symptomen daar wel om vragen. Een inktzwarte keerzijde van bovengeschetste medaille.

Het is niet meer mogelijk te reageren