Documentaire over euthanasie Aurelia (29): ‘Ze had geen enkele twijfel’

Facebooktwitterlinkedinmail

1 februari 2018 – “Echt genieten was voor Aurelia onmogelijk”, zegt RTL Nieuws-journalist Sander Paulus over Aurelia Brouwers, de 29-jarige vrouw die afgelopen vrijdag na lang en zwaar psychisch lijden euthanasie pleegde. Paulus maakte een documentaire over haar laatste dagen.

Aurelia kreeg al op jonge leeftijd zware psychische problemen. Ze had borderline, deed aan zelfbeschadiging, hoorde stemmen, had psychoses en was depressief. Ze wilde al jaren niet meer leven. Op oudejaarsdag kreeg ze na een lang traject toestemming voor euthanasie.

Vastbesloten

Paulus ging een aantal dagen naar haar toe om haar verhaal vast te leggen. “Ze had een missie om het taboe op euthanasie bij psychiatrische patiënten te doorbreken”, zegt hij in RTL Late Night. “Naarmate ik daar een tijd was, kon ze het mij heel goed uitleggen. Als iemand kanker heeft, vinden we het normaal dat er euthanasie is. Maar als iemand heel erg ziek in zijn hoofd is, dan snappen we dat niet.”

Paulus filmde haar onder andere bij de IJssel. “Dat was haar favoriete plek. Daar was ze echt aan het genieten, in mijn perceptie. Dus dan brandt de vraag ook op mijn lippen – en die heb ik ook gesteld: Je bent toch aan het genieten, twijfel je niet?” Elke keer als hij daarover begon, kreeg Paulus hetzelfde antwoord: ‘Nee’. “Ze zei: Ik geniet hier van, maar het weegt niet op tegen de marteling die elke dag in mijn hoofd zit. Ik vind dit wel mooi, maar echt genieten is voor mij onmogelijk.”

Bekijk hier de uitzending van RTL Late Night over de euthanasie van  Aurelia.  

De documentaire over Aurelia Brouwers is over enkele weken te zien.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Dit bericht is 8067 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail