Deelnemers gezocht voor Herstel Dichtbij – samen voor Mentale Gezondheid

Facebooktwitterlinkedinmail

30 augustus 2021 – Het Oranje Fonds is op zoek naar nieuwe en bestaande sociale initiatieven voor het nieuwe programma Herstel Dichtbij – Samen voor Mentale Gezondheid. Dit programma werd eerder dit jaar aan Koningin Máxima aangeboden ter ere van haar 50e verjaardag. Nu wordt de zoektocht gestart naar zelfregie- en herstelinitiatieven die de komende drie jaar deel kunnen nemen aan Herstel Dichtbij. Dit alles in samenwerking met MIND. Met als doel een landelijk netwerk te creëren zodat psychisch kwetsbare mensen dichtbij huis hulp en ondersteuning kunnen vinden.

Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft ooit in het leven te maken met psychische klachten. En door de coronapandemie neemt de vraag naar psychische hulp toe. Daarom wil het Oranje Fonds samen met MIND initiatieven ondersteunen die ruimte bieden aan psychisch kwetsbare mensen. Zodat zij dichtbij de plek waar ze wonen kunnen werken aan hun herstelproces.

Zelfregie en herstel

Binnen het programma is er ruimte voor 30 deelnemers; 15 gevestigde zelfregie- en herstelinitiatieven die hun initiatief willen versterken, verduurzamen en doorontwikkelen, en 15 nieuwe initiatieven die de ambitie hebben om een volwaardig zelfregiecentrum te realiseren. Gevestigde initiatieven kunnen zich tot uiterlijk 27 september aanmelden en nieuwe initiatieven krijgen tot 4 oktober de tijd. Dit kan via oranjefonds.nl/hersteldichtbij. Uit alle aanmeldingen wordt door het Oranje Fonds en MIND een selectie gemaakt op basis van criteria die op deze aanmeldpagina te vinden zijn.

Steun

Deelnemers aan Herstel Dichtbij ontvangen gedurende drie jaar financiële steun, kennis en coaching. Ook wordt er ingezet op het delen van kennis met elkaar, deskundigheidsbevordering en wordt er onderzoek gedaan zodat samen zoveel mogelijk impact gemaakt kan worden. Het programma start in januari 2022.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds wil dat niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daarom versterken en verbinden wij organisaties, vrijwilligers en donateurs die bijdragen aan een verbonden samenleving. Wij doen dit dankzij steun van o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, onze Vrienden en diverse andere partners. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

MIND
MIND is het enige gezondheidsfonds in Nederland dat zich specifiek richt op mentale gezondheid. MIND zet zich samen met cliënten- en familieorganisaties, maatschappelijke organisaties, onderzoekers, ambassadeurs en donateurs in om psychische problemen te voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben te ondersteunen. MIND pleit voor een duurzame inbedding van zelfregie- en herstelinitiatieven in het palet van zorg en ondersteuning voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, zodat iedereen dicht bij huis mogelijkheden voor persoonlijke groei, herstel en participatie heeft. Dat gebeurt onder andere vanuit het programma Regie in de Regio waarin MIND samen met het IPW de ontwikkeling en bestendiging van zelfregie- en herstelinitiatieven ondersteunt.

Aanmelden –   oranjefonds.nl/hersteldichtbij >>

Bron: persbericht

Dit bericht is 1544 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail