Onderzoek toont nauwelijks overlap tussen mensen met schizofrenie

Facebooktwitterlinkedinmail

23 oktober 2018 – Mensen met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen komt bij meer dan twee procent van de patiënten voor. Inzichten op basis van onderzoek op groepsniveau zeggen dus weinig over de individuele patiënt, schrijven de onderzoekers van onder meer het Radboudumc in het vakblad JAMA Psychiatry.

Radboud-onderzoekers Thomas Wolfers en André Marquand vergeleken voor hun onderzoek allereerst hersenscans van 250 gezonde proefpersonen met die van 218 patiënten met schizofrenie. Schizofreniepatiënten bleken als groep aantoonbaar te verschillen van de gezonde proefpersonen in de frontale hersenregio, het cerebellum en de temporale cortex.

Bij bestudering van individuele patiënten bleken de verschillen echter zo groot dat er geen sprake is van een gemiddelde schizofreniepatiënt. Het onderzoek laat zien dat bijna ieder patiënt met schizofrenie zijn eigen biologische profiel heeft. De huidige methode van het stellen van een diagnose van psychiatrische aandoeningen op basis van symptomen heeft geen aantoonbare biologische basis, zegt Marquand.

Bron: Ypsilon.org

Dit bericht is 2919 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail