De Kindertelefoon start een speciale coronahulplijn voor jongvolwassenen

Facebooktwitterlinkedinmail

8 april 2021 – Voor jongvolwassenen bestaat er sinds woensdag een landelijke coronahulplijn. Tussen 14.00 en 22.00 uur kan iedereen tussen de 18 en 24 jaar via de Alles Oké? Supportlijn anoniem een getrainde vrijwilliger spreken over mentale klachten.

De hulplijn, een initiatief van De Kindertelefoon, is opgezet omdat jongvolwassenen relatief zwaar gebukt gaan onder de coronamaatregelen. Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) wees uit dat jongvolwassenen sinds de pandemie steeds minder goed in hun vel zitten. Was het aandeel studenten dat in 2019 psychische problemen ervoer nog een kwart, vorig jaar is dat al gestegen tot een derde. Het SCP verwacht dat dit tot een hoger beroep op de gezondheidszorg zal leiden, maar daar zijn de wachtlijsten lang.

Voorkomen dat mentale klachten verergeren
Voor de hulplijn hebben bijna honderd vrijwilligers een meerdaagse training gehad. ‘Zij zijn getraind in gesprekstechnieken, om zonder oordeel te kunnen luisteren’, zegt een woordvoerder van de hulplijn. Het is niet de bedoeling dat de dienst de plaats inneemt van de professionele gezondheidszorg. ‘Met de hulplijn willen we voorkomen dat mentale klachten verergeren. Als onze vrijwilligers merken dat een luisterend oor onvoldoende is, dan verwijzen we de jongvolwassene door voor specialistische hulp.’

Met de coronahulplijn kan zowel worden gebeld (0800-0450) als gechat (allesoke.nl).

Bron: persbericht ANP

 

Dit bericht is 1810 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail