23 september 2019 – Al jaren daalt de jeugdcriminaliteit, maar tegelijkertijd gaan de groep jongeren in detentie na het uitzitten van hun straf steeds vaker de fout in. Om deze recidive in jeugdgevangenissen tegen te gaan komt er meer specialistische hulp voor de jongeren die een zwaarder delict hebben gepleegd. Daarbij staat niet alleen de jongeren, maar de hele gezin centraal. Ook komen er kleinschalige opvangmogelijkheden voor de lichtere problematiek.
Familietherapie, ook wel systeemtherapie genoemd, moet een belangrijke rol gaan spelen in het tegengaan van recidive. Maar er gaat nog veel meer veranderen in de jeugdgevangenissen.
Angelique Koevoets, de directeur justitiële jeugdinrichtingen; “Nu is er maar één soort gevangenis waar alle jongeren die veroordeeld zijn door de rechter terechtkomen. De one-size-fits-all-gevangenis zeggen we weleens. Met een hoog, beveiligd hek en een zware zorgintensiteit. Maar in de toekomst komen er verschillen in zorg- en beveiligingsniveau.”
Jongeren die een zwaar delict hebben gepleegd komen in een landelijke specialistische voorziening, met hoge hekken, zware beveiliging en veel behandelperspectieven, zegt Koevoets. Terwijl jongeren die een laag risico vormen, met minder zware problematiek, juist naar een kleinschalige gevangenis gaan. De jongeren die in zo’n kleinschalige opvang verblijven, kunnen gewoon naar school of naar hun werk blijven gaan. Koevoets: “Als de dingen die wel goed gaan in je leven gewoon kunnen doorgaan, dan is dat bewezen effectief. Dan krijg je minder recidive.”
Bron en bekijk het verhaal van Sharon die met haar negentienjarige zoon in therapie ging op nieuwsuur.nl
Dit bericht is 2711 keer gelezen.