Congres ‘Seksuele gezondheid – Dat spreekt vanzelf?’ 7 juni in Utrecht

Facebooktwitterlinkedinmail

27 februari 2023 –  Op woensdag 7 juni verzorgt de RINO Groep het congres Seksuele gezondheid. Dat spreekt vanzelf? 

Als professional in de ggz en zorg heb je te maken met vragen rondom seksualiteit. Op dit congres leer je hier adequater mee om te gaan en bij te dragen aan verbeterde seksuele gezondheid en breder welzijn. Je leert over traumaverwerking en een fijn seksleven na een ongewenste seksuele ervaring. Seksualiteitsbeleid en de actualiteit over seks en jeugd, gezondheid en veiligheid komen aan bod. Met o.a. Linda Duits, Iva Bicanic en Ingeborg Timmerman. Ook ontvang je het nieuwe boek Seksueel gezond.

Medewerkers binnen gezondheidszorg en welzijn krijgen regelmatig te maken met vragen en problemen op het gebied van seksuele gezondheid. Zowel binnen instellingen voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking, als binnen de jeugdzorg, maatschappelijk werk, kinderopvang, GGD, somatische en geestelijke gezondheidszorg, revalidatie of thuiszorg. Het belang om hier op de juiste manier aandacht aan te geven, is erg groot.

Centrale thema’s
Spreek jij makkelijk over seksuele gezondheid? Krijg jij vragen van je doelgroep over seksualiteit, genderdiversiteit en relaties? Wil je leren hoe je het thema seksualiteit minder problematisch en op een positieve manier kunt benaderen? Is aandacht voor deze thema’s in jouw organisatie nog niet ingebed? Om deze vragen te beantwoorden, staan op dit congres een aantal plenaire thema’s centraal. Daarnaast bespreken inhoudelijke en praktijkgerichte experts de actuele thema’s tijdens de verdiepende keuzesessies over seks en jeugd, seks en instellingen, seks en gezondheid, en seks en veiligheid.

Spreekt seks vanzelf?
In dit thema staat de huidige situatie met diverse voorbeelden centraal. Linda Duits, veelgevraagd spreker op het gebied van seksualiteit, bespreekt met ons of we wel zo open zijn over seksualiteit en of het spreken over seks en seksuele gezondheid wel vanzelf spreekt? Is seks ‘vanzelf-sprekend’? Hoe moeten we ons als professioneel verhouden tot schaamte en kwetsbaarheid? En hoe zit dit in de praktijk? Hoe staat het ervoor in praktijksettings, waarvan we denken dat het gesprek over seks vanzelfsprekend zou moeten zijn? Waarom en voor wie is het belangrijk? Kortom: wat is de winst voor de cliënt of patiënt en voor de organisatie? En wat is er nodig om dit mogelijk te maken? Wat gaat er goed, wat kan er beter?

Traumaverwerking na vervelende seksuele ervaringen
Ongeveer de helft van de kinderen en adolescenten die seksueel misbruik hebben meegemaakt, ontwikkelt problemen variërend van PTSS tot andere stoornissen. De behandeling van slachtoffers van seksueel geweld kent een aantal complicerende factoren, waaronder schaamtegevoelens en zelfverwijt van slachtoffers en het feit dat veel daders bekenden zijn. We leren over de laatste stand van zaken over psychologische aspecten van seksueel trauma en de juiste behandeling hierbij.

Positieve ervaringen opbouwen na het opdoen van negatieve ervaringen
Hoewel slachtoffers na verloop van tijd vaak weer prima kunnen functioneren in het dagelijks leven, is de stap naar een fijn seksleven soms lastig. Remmingen die voortkomen uit trauma, weerhouden je ervan om weer onbevangen van seks te genieten. Hoe vervelend dat ook is, je kunt je wel bevrijden van deze negatieve ervaringen en nare associaties met seksualiteit. Je leert over hoe je verder gaat ná traumaverwerking van een nare seksuele ervaring.

Bevorderen van seksuele gezondheid in een instelling
Seksuele gezondheid wordt meestal wel belangrijk gevonden maar het spreekt lang niet altijd vanzelf dat het in de praktijk van zorg en welzijn ook opgepakt wordt. Hier ligt een rol voor o.a. professionals met kennis over seksualiteit, maar ook voor managers van instellingen. Om te zorgen dat seksuele gezondheid structureel ingebed wordt, geven we aandacht aan de noodzaak van planmatig bevorderen van seksuele gezondheid en seksueel welzijn in de praktijk, en dat vanuit verschillende invalshoeken. Het nieuwe boek Seksueel gezond van Paulien van Haastrecht en Ciel Wijsen staat hierbij centraal. Na deelname ontvang je een exemplaar van dit nieuwe boek ter waarde van € 35.

Aanmelden en accreditatie
Accreditatie: ABSG, FGzPt, NIP, NVO, NVVS (seksuologie), Register Vaktherapie, Registerplein, SKJ, V&V.

Meer weten en aanmelden voor het congres Seksuele gezondheid. Dat spreekt vanzelf?

Bron: persbericht

 

 

Dit bericht is 1243 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail