Congres Georganiseerde criminaliteit en de rol van de jeugd

Facebooktwitterlinkedinmail

8 april 2024 – Op donderdag 23 mei 2024 vindt het congres ‘Georganiseerde criminaliteit en de rol van de jeugd’  plaats in Eindhoven. Vanaf 1 juli 2024 is dit congres ook online on demand te bekijken.

Jongeren worden steeds jonger de ondermijnende criminaliteit ingelokt. Dit kan soms gebeuren door verleidelijke aanbiedingen zoals snel geld of luxe goederen. Andere keren kan het gebeuren door dwang, als tegenprestatie voor bescherming tegen intimidatie of onder directe bedreiging. Wanneer een jongere eenmaal verwikkeld raakt in de georganiseerde drugscriminaliteit, mensenhandel of andere onderwereldpraktijken, starten ze meestal met eenvoudige taken. Maar al gauw wordt van hen verwacht dat ze zich bezighouden met ernstigere misdaden. Door de aanhoudende stress en bedreigingen voelen ze zich vaak gevangen en vinden ze het moeilijk om zich terug te trekken. Vaak weten ze na verloop van tijd ook zoveel over het criminele netwerk waar ze deel van uitmaken, dat eruit stappen of erover praten grote risico’s voor hen met zich meebrengt.

Honderdduizenden Nederlandse jongeren maken deel uit van deze organisaties of lopen een groot risico in de georganiseerde criminaliteit verzeild te raken. Op dit congres wordt gesproken over signalering, preventie, losmaking uit het criminele netwerk en de hulpverlening en begeleiding die daarbij en daarna geboden moet worden. Ook is er veel aandacht voor de gevolgen voor het gezinssysteem van kinderen en jongeren die hierin verzeild zijn geraakt.  Dit congres is ontwikkeld in samenwerking met XL Group.

Meer…

Sprekers

  • Dr. Guido van de Luitgaarden (Euregionaal Congresburo) – Dagvoorzitter
  • Dr. Jan Dirk de Jong (Hogeschool Leiden) – Pre-forensisch jeugdwerk: Concept van de 3e familie
  • Dr. Colinda Serie (Via Jeugd) – Jeugddelinquentie anders aanpakken: jongere gelukkig, samenleving veilig!
  • Kim Jolink-Verkuijlen (XLGroup Streetcare) – Het gezin: grenzen versus verbinding
  • Richard Brunnenberg MSc (BTC-Interactie) – Compassie voor gedragsproblemen bij kinderen en jeugdigen
  • Prof. Dr. Peer van der Helm (Universiteit van Amsterdam en Hogeschool Leiden) – Hechtingsontwikkeling en soorten daders
  • Jochem Zwerus (Kennispact MBO Brabant) – “Op school moet ik mijn pet af! Maar die pet is alles wat ik heb”!
  • Ramona de Haan (ramonadehaan@roermond.nl) – Domein overstijgende samenwerking rondom jongeren op het snijvlak van zorg en veiligheid
  • Drs. Guus Feron (Euregionaal Congresburo) – Congresmanager

Accreditatie, korting en aanmelding

Voor dit congres is accreditatie aangevraagd bij SKJ, NIP K&J / NVO-OG, FGzPt, AbSG, Kwaliteitsregister V&V en het Registerplein.

Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op de website van het Euregionaal Congresburo.

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 666 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail