Burn-out klachten door thuiswerken: wat zijn de exacte klachten?

Facebooktwitterlinkedinmail

3 juli 2020 – Het aantal thuiswerkers is in de afgelopen maanden nog nooit zo groot geweest en heeft een impact gehad op de mentale gezondheid. Het is zelfs zo dat een deel van de werknemers te kampen kreeg met burn-out klachten door thuiswerken.

De bezorgdheid onder zorgverzekeraars nam de afgelopen periode dan ook toe. Het stressniveau is gestegen onder de thuiswerkers en dat uit zich in verschillende klachten. Het gaat hierbij zowel om lichamelijke als om psychische klachten.

Lichamelijke klachten

Mensen die thuiswerken krijgen met diverse lichamelijke klachten te maken als een burn-out in zicht is. Een van de veelvoorkomende klachten is duizeligheid en hyperventilatie. Ook slapeloosheid komt net als het gevoel uitgeput te zijn. Andere symptomen van burn-out klachten door thuiswerken zijn onder meer hoofdpijn, hartkloppingen, hoge bloeddruk en het gevoel van benauwdheid. Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken bij dergelijke lichamelijke klachten. Het hangt van de zorgverzekering af of er bijvoorbeeld vrije keuze is voor psychische hulp. De zorgverzekering vergelijken voorziet in de toekomst voor een afgedekt pakket. Bijvoorbeeld voor het afsluiten van een zorgverzekering 2021.

Psychische klachten

Naast lichamelijke klachten die gelet op typische burn-out klachten een mentale oorzaak hebben, zijn er eveneens psychische klachten. Een typisch voorbeeld van dergelijke klachten zijn concentratie- en geheugenproblemen. Andere symptomen die zich voordoen zijn angstklachten net als onzekerheid en besluiteloosheid. Een kort lontje hebben en prikkelbaarheid zijn eveneens veelvoorkomende klachten door thuiswerken. De coronacrisis heeft een grote impact gehad. Naast thuiswerken gold voor gezinnen ook nog dat kinderen schoolbegeleiding kregen. Hierdoor is er veel druk op de thuiswerkers komen te liggen. Alleenstaanden die thuis zijn gaan werken, missen vaak het sociale aspect. Ook dat heeft voor extra druk gezorgd. De psychische gezondheidsproblemen zijn in de afgelopen periode dan ook fors toegenomen.

Behandeling van klachten

De eerste stap bij burn-out klachten door thuiswerken is de gang naar de huisarts. Dat komt ook omdat er zich lichamelijke klachten voordoen. Iemand met hartkloppingen kan wel denken last van het hart te hebben. Het is uiteraard van belang dat lichamelijke klachten onderzocht worden. Indien een lichamelijke oorzaak is uitgesloten, is het mogelijk hulp te zoeken bij bijvoorbeeld een psycholoog. Simpel de stress wegnemen, is namelijk geen afdoende oplossing als er zich een kans op een burn-out voordoet. Verder is het belangrijk dat mensen met burn-out klachten door thuiswerken erkennen en accepteren dat de situatie is zoals deze is.

Bron: persbericht

Dit bericht is 5665 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail