Burn-out geaccepteerd, maar nog steeds taboe op andere psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

23 november 2018 – Er is steeds meer aandacht voor burn-outs en depressies, onder andere doordat BN’ers hier open over vertellen. Veel andere psychische klachten zijn echter nog steeds taboe. Hoe komt dat? Daar geeft Psychologie Magazine  antwoord op.

“Wie op een feestje over zijn depressie of angsten vertelt, krijgt meestal belangstelling en medeleven”, vertelt Damiaan Denys, hoofd psychiatrie in het AMC. “Wanneer je op hetzelfde feestje zegt dat je stemmen hoort weten mensen niet hoe snel ze weg moeten komen.” Psychologie Magazine zet de redenen waarom we psychische kwetsbaarheden zo verschillend beoordelen op een rij.

Verschillende redenen

Bekend maakt bemind, constateert het magazine onder andere. “Door persoonlijke verhalen ziet het grote publiek de mens achter de klacht”, zegt Jaap van Weeghel, hoogleraar rehabilitatie van psychiatrische patiënten aan de Universiteit van Tilburg. “Het gevolg is dat die klacht meer geaccepteerd wordt, waardoor anderen ook met hun depressie naar buiten durven komen.” Een andere reden is dat we sommige stoornissen enger vinden dan andere. Ook vindt men vaak dat het iemands eigen schuld is en sommige stoornissen vinden ‘we’ aandachttrekkerij. Jaap van Weeghel: “We houden mensen met een eetstoornis vaak zelf verantwoordelijk voor hun problemen. Sterker nog, ze zouden via hun aandoening zelfs aandacht willen trekken.”

Het gevolg 

Dit alles heeft grote gevolgen voor de mensen met deze klachten. Denys: “Ze kunnen niet open over hun klacht vertellen, omdat ze bang zijn voor de reacties. En dat heeft weer invloed op het beeld dat ze van zichzelf hebben.”

De uitgebreidere uitleg over de redenen dat we psychische klachten anders bekijken, lees je in Psychologie Magazine via Blendle (€).

Bron: lindanieuws.nl

Dit bericht is 5471 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail