Brief van 70 psychiaters “Ga zorgvuldig om met euthanasie bij psychiatrische patiënten”

Facebooktwitterlinkedinmail

30 november 2017 – Binnen een week ondertekenden zeventig psychiaters een open brief waarin ze hun collega’s oproepen zorgvuldiger om te gaan met euthanasie bij psychiatrisch patiënten. Uitzichtloosheid is daarbij een van de  voorwaarde. Maar volgens de psychiaters is deze bij hun patiënten vaak twijfelachtig.

Nederland telt zo’n 10.000 psychiatrisch patiënten met een chronische doodswens. Vorig jaar vroegen 1.100 van hen om euthanasie, 60 kregen het. De psychiaters vragen zich in de open brief af of in zo’n geval alle behandelingen geprobeerd zijn, en of ze goed zijn uitgevoerd. Want wanneer weet je of een therapie bij een depressieve patiënt op de juiste manier is gegeven? In tijden van bezuinigingen en wachtlijsten is dat volgens de psychiaters al helemaal onzeker.

Aanleg en omstandigheden

Psychiatrische ziektes zijn gebonden aan aanleg én omstandigheden. “Eenzaam op driehoog is voor een patiënt slechter dan in een woongroep met goede zorg. Er is maar een hele kleine groep die echt niet meer te behandelen is”, legt psychiater Esther van Fenema van het LUMC uit aan het NRC. Zij stelde de open brief op samen met de Amsterdamse psychiater Bram Bakker.

Euthanasie bij psychiatrisch patiënten

Van de 60 psychiatrische patiënten die in 2016 euthanasie kregen, waren er 46 bij de Levenseindekliniek. Dat is een groep artsen die op verzoek door het land reist om euthanasie toe te passen als de huisarts of medisch specialist dat niet wil. “Er zijn echter te weinig psychiaters werkzaam om te beoordelen of een psychiatrisch patiënt ondraaglijk en uitzichtloos lijdt”, zegt Van Fenema. Euthanasie bij psychiatrisch patiënten kan dus zonder oordeel van de psychiater, en dat vindt zij zorgwekkend.

Bron: NRC/ nedkad.nl

Dit bericht is 4273 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail