‘Nieuw kabinet moet investeren in geestelijke gezondheidszorg’

Facebooktwitterlinkedinmail

20 maart 2017 – GGZ Friesland roept de politiek en het nieuwe kabinet op om te investeren in geestelijke gezondheidszorg. Investeren in wijkgerichte geestelijke gezondheidszorg betekent investeren in een veiliger samenleving, aldus de organisatie.

De stichting maakt zich zorgen om onder meer de categorie ‘verwarde personen’ en de inrichting van het huidige stelsel. “Door de systeemwijzigingen opereert de ggz binnen zeer uiteenlopende wettelijke kaders en onderhandelen we tegenwoordig met minimaal zes verzekeraars, tientallen gemeenten, een zorgkantoor en het ministerie van justitie. De eisen van deze financiers lopen niet synchroon en leiden niet allen tot hogere vermijdbare overheadkosten, maar ook tot discontinuïteit van behandeling.”

Beschikbaarheidsfunctie

Grote delen van het ggz-aanbod zijn volgens GGZ Friesland te vangen onder de noemer ‘beschikbaarheidsfunctie’. Dit geldt niet alleen voor de spoedeisende psychiatrie inclusief de acute opnamefunctie, maar ook voor bijvoorbeeld de outreachende sociale psychiatrie. Een nieuw kabinet zou voor deze functies en niet alleen de crisisfunctie een aparte beschikbaarheidsfinanciering moeten vaststellen.

Investeren in de geestelijke gezondheidszorg zou kunnen bijdragen aan de openbare orde en veiligheid.  “Onder invloed van het veranderde politieke landschap geven de meeste partijprogramma’s aan dat een nieuw kabinet de uitgaven voor veiligheid moet verhogen. Een begrijpelijk standpunt, dat echter vaak voorbij gaat aan de noodzaak om juist te investeren in de kern van veel veiligheidsproblemen. Een deel van de investeringen die politieke partijen voorstaan, moet worden gedaan in openbare en sociale geestelijke gezondheidszorg.”

“Individuele huisvesting en toezicht zijn te verkiezen boven een groepswoning ‘op de hei’. Dat laatste wordt door lokale politici nog wel verwacht, maar leidt vaak tot verplaatsing en verergering van problemen. De beeldvorming over deze kleine groep voedt op een destructieve manier de vooroordelen over de grote groep ggz-cliënten die, volledig legitiem en vaak tegen de stroom in, een bestaan in de maatschappij trachten op te bouwen.”

Lees de volledige oproep aan de politiek >>

Bron: gemeente.nu

Dit bericht is 2676 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail