Bloedonderzoek bij bipolaire stoornis biedt kans op gepersonaliseerde behandeling

Facebooktwitterlinkedinmail

9 april 2021 – Wereldwijd heeft 1 op de 4 mensen tijdens hun leven last van een stemmingsstoornis. Een nieuw baanbrekend onderzoek aan de Indiana University School of Medicine werpt een nieuw licht op de biologische basis van stemmingsstoornissen en biedt het veelbelovende bloedonderzoek gericht op een gepersonaliseerde benadering van de behandeling van een bipolaire stoornis.

Onder leiding van dr. Alexander B. Niculescu, hoogleraar psychiatrie aan de Indiana University School of Medicine, werd het onderzoek deze week gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry. Het werk bouwt voort op eerder onderzoek van Niculescu en zijn collega’s naar bloedbiomarkers die suïcidaliteit volgen, evenals pijn, posttraumatische stressstoornis en de ziekte van Alzheimer.

“We hebben de afgelopen twee decennia een pioniersrol vervuld op het gebied van precisiegeneeskunde in de psychiatrie, met name de afgelopen 10 jaar. Dit onderzoek vertegenwoordigt een actueel, state-of-the-art resultaat van onze inspanningen”, zei Niculescu. “Dit maakt deel uit van onze poging om de psychiatrie uit de 19e eeuw naar de 21e eeuw te brengen, om haar te helpen worden net als andere disciplines, zoals oncologie. Uiteindelijk is het de missie om levens te redden en te verbeteren.”

De studie beschrijft hoe het team een ​​bloedtest ontwikkelde, samengesteld uit RNA-biomarkers, die kunnen onderscheiden hoe ernstig de depressie van een patiënt is, hun risico op ernstige depressie in de toekomst en hun risico op toekomstige bipolaire stoornis of manisch-depressieve ziekte. De test geeft ook informatie over medicatie-keuzes op maat voor patiënten.

Dit uitgebreide onderzoek duurde vier jaar, met meer dan 300 deelnemers, voornamelijk gerekruteerd uit de patiëntenpopulatie van het Richard L. Roudebush VA Medical Center in Indianapolis. Het team gebruikte een zorgvuldige aanpak in vier stappen: ontdekken, prioriteren, valideren en testen.

Ten eerste werden de deelnemers in de loop van de tijd gevolgd, waarbij onderzoekers ze observeerden in zowel goede als slechte gemoedstoestanden. Elke keer registreerden de onderzoekers wat er veranderde in termen van de biomarkers in hun bloed tussen de hoogte- en dieptepunten.

Vervolgens gebruikte het team van Niculescu grote databases die waren ontwikkeld op basis van alle eerdere onderzoeken in het veld om hun bevindingen onderling te valideren en te prioriteren. Vanaf hier valideerden onderzoekers de 26 beste kandidaat-biomarkers in onafhankelijke cohorten van mensen met klinisch ernstige depressie of manie. Tenslotte werden de biomarkers getest in aanvullende onafhankelijke cohorten om te bepalen hoe sterk ze waren in het voorspellen van wie ziek is en wie in de toekomst ziek zal worden.

Met deze aanpak konden onderzoekers aantonen hoe ze patiënten konden matchen met medicijnen – en zelfs een nieuw potentieel medicijn konden vinden om depressie te behandelen.

“Door dit werk wilden we bloedtesten ontwikkelen voor depressie en voor bipolaire stoornis, om onderscheid te maken tussen de twee en om mensen aan de juiste behandelingen te koppelen”, zei Niculescu. “Bloedbiomarkers zijn in opkomst als belangrijke hulpmiddelen bij aandoeningen waarbij subjectieve zelfrapportage door een persoon, of een klinische indruk van een zorgverlener, niet altijd betrouwbaar is. Deze bloedtesten kunnen de deur openen naar nauwkeurige, gepersonaliseerde afstemming met medicijnen, en objectieve monitoring van de respons op de behandeling. ”

Naast de diagnostische en therapeutische vorderingen die in hun laatste onderzoek zijn ontdekt, ontdekte het team van Niculescu dat stemmingsstoornissen worden onderstreept door circadiane klokgenen – de genen die de seizoens-, dag-nacht- en slaap-waakcycli reguleren.

“Dat verklaart waarom sommige patiënten erger worden met seizoensveranderingen en de slaapveranderingen die optreden bij stemmingsstoornissen”, zei Niculescu.

Volgens Niculescu heeft het werk van zijn team de deur geopend voor de vertaling van hun bevindingen naar de klinische praktijk en voor hulp bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Niculescu concentreert zich op samenwerking met farmaceutische bedrijven en andere artsen in een poging om sommige van hun tools en ontdekkingen toe te passen in realistische scenario’s, en zei dat hij gelooft dat het werk dat door zijn team wordt gedaan van vitaal belang is om de kwaliteit van leven voor talloze patiënten te verbeteren.

“Bloedbiomarkers bieden voordelen in de klinische praktijk. De hersenen kunnen niet gemakkelijk worden gebiopteerd bij levende individuen, dus we hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om bloedbiopsiemarkers voor neuropsychiatrische aandoeningen te identificeren”, zei Niculescu. “Gezien het feit dat 1 op de 4 mensen tijdens hun leven een klinische stemmingsstoornis zal hebben, kunnen de noodzaak en het belang van inspanningen zoals die van ons niet genoeg worden benadrukt.”

Dit onderzoek werd gefinancierd door de National Institutes of Health.

Bron: persbericht iu.edu

Dit bericht is 5353 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail