Biometrische polsbandjes voorspellen uitbarstingen bij mensen met autisme

Facebooktwitterlinkedinmail

Jawbone_UP3_Test_10_am_Handgelenk
2 maart 2016 – Polsbanden die oppervlaktetemperatuur van de huid en de hartslag te meten kunnen het leven van mensen met autisme veranderen door te voorspellen wanneer er grote veranderingen in hun gedrag komen.

Biometrische polsbanden die kunnen “kijken in” de lichamen van mensen met autisme en dramatische gedragsveranderingen kunnen voorspellen zullen binnen twee tot vijf jaar verkrijgbaar zijn.  Dr Matthew Goodwin, een expert op het gebied van draagbare biosensoren bij autistische patiënten, beweert dat de mogelijkheid om van minuut tot minuut de fysiologische veranderingen, zoals  temperatuur van de huid en hartslag meten het leven van mensen  met autisme zal veranderen.
Samen met zijn team aan de Northeastern University in Boston werkt Dr Goodwin aan  een lichtgewicht polsband, vergelijkbaar met een horloge, die vier fysiologische signalen meet – hartslag, oppervlakte temperatuur van de huid,  het zweten, en de driedimensionale bewegingen van de ledematen.

Het team onderzoekt ook manieren om de informatie die de polsbandjes leveren naar mobiele telefoons te streamen, via een app. Dit zou een familielid of een leraar in staat te stellen de persoon waar zij voor zorgen op de voet te volgen.

Mensen met een ernstige vorm van autisme, zijn vaak niet in staat door middel van woorden of lichaamstaal te communiceren en zijn soms geneigd om zich via drastische gedragsveranderingen te uiten zoals zelfverwonding, agressie en weglopen.
Dr. Goodwin en zijn team hebben vastgesteld, na tien jaar onderzoek, dat het lichaam signalen afgeeft om deze soms gewelddadige veranderingen in gedrag te voorspellen voordat ze plaatsvinden, waardoor zorgverleners de mogelijkheid hebben om passende maatregelen te nemen.

“De autistische kinderen waarmee we samenwerken kunnen ons niet vertellen wat er in hun hoofd gaande is. Ze kunnen niet zeggen dat ze hoofdpijn hebben, of  dat ‘het te lawaaiig is hier’ of ‘Ik vind deze leraar niet leuk’ ‘, zegt Goodwin.  “Als we ze willen begrijpen,  dan moeten we kijken naar wat hun lichaam ons vertelt – en we moeten om dit te doen op een zachte, onopvallende manier.”

De biometrische gegevens kunnen mantelzorgers helpen mensen met autisme beter te ondersteunen. Zo kan een eenvoudige visualisatie van kleuren in een app het niveau van opwinding aangeven – rood kan worden gebruikt als een waarschuwing voor een gedragsverandering en blauw kan worden gebruikt om aan te geven dat er sprake is verveling, zodat een verzorger begrijpt dat er juist onvoldoende stimulatie is.

De gegevens uit de polsbandjes kunnen ook in de loop van de tijd worden verzameld en kunnen worden opgeslagen op een beveiligde server.  Verzorgers krijgen dan een beter beeld hoe de persoon reageert in verschillende situaties en kunnen beter zien  welke interventies het beste werken.

“Ik moet duidelijk zijn dat we geen gedachten  kunnen lezen. Bio-sensor is geen magie – de gegevens moeten nog steeds door een mens worden geïnterpreteerd, aldus Goodwin.

Bron: telegraph.co.uk 

Dit bericht is 4126 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail