Lezing: ADHD is genetisch bepaald, maar hoe?

Facebooktwitterlinkedinmail

dna gen

24 maart 2016 – Op dinsdag 5 april houdt hoogleraar voor Moleculaire Psychiatrie Barbara Franke van het Donders Instituut (Universiteit Nijmegen) een lezing over ADHD en het onderzoek naar het ontstaan van deze aandoening. De lezing wordt georganiseerd door het Wagenings Natuurwetenschappelijk Gezelschap.

‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ (ADHD) is een aandachtstekortstoornis die gepaard gaat met hyperactiviteit. De aandoening behoort tot de zogeheten externaliserende psychische stoornissen, waarbij het verstorende effect van het gedrag van de patiënt op diens omgeving centraal staat. Het is een vaak voorkomende psychiatrische aandoening bij kinderen. Minder bekend is dat ADHD vaak niet gewoon in de adolescentie verdwijnt, maar ook bij veel volwassenen aanwezig blijft. ADHD is in sterke mate erfelijk bepaald, maar het opsporen van de betrokken genen is een complexe taak. Hèt ADHD-gen bestaat namelijk niet. Iedere patiënt heeft meerdere kleine genetische varianten die de ziekte veroorzaken.

Barbara Franke heeft onderzoek gedaan naar het erfelijk materiaal (DNA) van tienduizenden patiënten en nog grotere aantallen gezonde personen om de genetische aanleg voor ADHD te ontrafelen. Ook heeft zij het DNA geanalyseerd van grote families waar ADHD veel voorkomt. Naast onderzoek aan mensen wordt onderzoek gedaan aan de fruitvlieg om de gebieden in het brein op te sporen die door de genetische variatie worden veranderd. Op deze manier probeert Franke de biologische mechanismen achter ADHD beter te begrijpen. Na jaren van intensief onderzoek begint dit werk nu de eerste vruchten af te werpen. De eerste genen voor ADHD zijn gevonden. De volgende vraag is hoe de gevonden genen bijdragen aan het ontstaan van ADHD.

dinsdag 5 april 2016
Forumgebouw op de Wageningse Campus

gebouw 102, Droevendaalsesteeg 2, Wageningen zaal C222, 2e verdieping).

Toegang is gratis

Bron:

Dit bericht is 6355 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail