Bed&Break hotel in Arnhem voorkomt psychische terugval

Facebooktwitterlinkedinmail

Schermafbeelding 2016-07-26 om 07.49.40

26 juli 2016 – Psychisch kwetsbare mensen – die dreigen vast te lopen – kunnen enkele dagen op adem komen in een gewoon hotel in Arnhem. Op die manier worden volgens de Regionale Instelling Beschermd Wonen Arnhem & Veluwe Vallei (RIBW AVV) tijdelijke en kostbare opnamen in een GGZ-instelling voorkomen, zo meldt de Gelderlander en omroep Gelderland

De RIBW AVV heeft een jaar ervaring opgedaan in Hotel Molendal bij park Sonsbeek in Arnhem. Ook andere RIBW’s en GGZ-instellingen Pro Persona en GGNet kunnen cliënten met psychische problemen aanmelden voor het initiatief ‘Bed&Break’. De cliënten worden door het personeel van Hotel Molendal net zo behandeld als andere gasten.

Herstelbevorderend
RIBW-regiomanager Danielle van Haastrecht: ‘De kracht van Bed&Break is dat mensen als gasten behandeld worden. Ze worden niet aangesproken op hun psychische problemen, maar op hun gezonde kant. Gasten kunnen gebruik maken van ervaringsdeskundige vrijwilligers voor ondersteuning, gezelschap bij uitjes of een luisterend oor. Vanuit hun eigen levenservaring weten deze vrijwilligers hoe je het beste om kunt gaan met psychische problemen. Dat werkt herstelbevorderend’  Bedoeling is dat het zwaardere vormen van zorg voorkomt.

„Ze ontbijten met andere gasten. Die zijn ook niet op de hoogte van hun problemen. Daardoor voelen cliënten zich niet gestigmatiseerd. En dat ze zich hierdoor geen cliënt van een instelling voelen, werkt alleen al herstelbevorderend. Dat wijst de praktijk uit”, legt Van Haastrecht uit.

‘Ik kan me weer ontspannen’
Gast Claudia is blij met Bed&Break. Ze is verslaafd geweest aan drank en drugs en heeft ADHD. ‘Als ik binnenkom is het meteen al de geur waardoor ik tot rust kom. Vijf minuten later adem ik al rustiger. Normaal kwebbel ik door mijn ADHD altijd en die drive heb ik niet als ik op de hotelkamer ben. Het is alsof de rugzak onmiddellijk van me afvalt. Ik kan me weer ontspannen. Het is voor mij een echte escape’.

De eigen bijdrage is tien euro per nacht. RIBW Arnhem Veluwe Vallei betaalt de rest. Gasten mogen meerdere keren per jaar maximaal twee weken in het hotel blijven.

Bed&Break
Voor Bed&Break komen mensen in aanmerking met psychische aandoeningen als depressie, angststoornissen, psychoses en ernstige vormen van adhd. „Door stress, spanningen en geluiden dreigt een terugval en kan een opname noodzakelijk zijn. Om die voor te zijn, krijgen de cliënten de kans op adem en vooral tot rust te komen in een hotel waar geen artsen of andere GGZ-cliënten rondlopen.”

Zie ook de rapportage bij omroepgelderland

Bron: gelderlander.nl  / omroepgelderland.nl

Dit bericht is 13181 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail