17 december 2015- Steeds minder bedden in de GGZ en steeds meer verwarde personen op straat. Iedereen vermoedt een verband, niemand durft het te zeggen. Een van de regelingen die door de bezuinigingen dreigt te worden afgeschaft is de Bed-op-recept regeling (BOR). Zoals de naam al zegt biedt de BOR aan cliënten die een crisis aan voelen komen de mogelijkheid om een nachtje in de kliniek door te brengen. De BOR past goed in hedendaagse ideeën van eigen kracht en regie bij de cliënt en biedt een relatief goedkoop vangnet als een crisis dreigt. Toch staat de BOR onder druk.
De cliëntenraden van GGZ Rivierduinen hebben daarom onderzoeksbureau EEVAA gevraagd in kaart te brengen waarom cliënten gebruik maken van de BOR en te vragen of de cliënten misschien zelf alternatieven aan kunnen geven.
Uit het onderzoek blijkt dat de BOR en de eraan gelinkte Telefoon-op-recept regeling (TOR) van grote waarde zijn voor de cliënten. De veilige omgeving van de kliniek zorgt ervoor dat cliënten zich niet beschadigen, maakt de angst hanteerbaar, en laat de paniek wegebben door een goed gesprek met een verpleegkundige. Als de cliënt echter een crisis voelt aan komen en om enige reden geen BOR kan verzilveren, loopt de spanning regelmatig op tot onaanvaardbare hoogte.
Het is een schokkende bevinding van het onderzoek dat cliënten dan wanhopig publieke ruimten opzoeken in de hoop door de aanwezigheid van anderen te worden verhinderd om suicide te plegen of zich te verwonden. Niet altijd succesvol, helaas. Het onderzoek leverde ondanks de kleinschalige opzet een indrukwekkende lijst van suïcidepogingen, interventies door het crisisteam, politieoptreden en ziekenhuisopnamen op. Alternatieven voor het directe contact met een professional die BOR en TOR bieden, werden door de cliënten nauwelijks aangegeven.
Vanzelfsprekend is verder onderzoek nodig (bij andere GGZ instellingen en met meer cliënten), maar voorlopig lijkt het erop dat een aantal cliënten niet zonder dit vangnet van de professionele GGZ kan. Afschaffing betekent niet alleen een persoonlijk drama voor de getroffen cliënten, maar leidt ook tot grote maatschappelijke kosten.
Download hier het rapport Waarom is er behoefte aan de BOR/TOR en wat zijn alternatieven? (Pdf)
Meer informatie : voorzitter Centrale Cliëntenraad GGZ Rivierduinen, Caroline Angenent, centraleclientenraad@rivierduinen.nl
-Persbericht –
Dit bericht is 14374 keer gelezen.