Antidepressiva blijven slikken niet nodig tegen terugval depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

11 april 2018 – Het afbouwen van antidepressiva in combinatie met kortdurende preventieve gesprekstherapie leidt tot een evengrote kans op terugval depressie als het blijven slikken van antidepressiva zonder therapie. Dit blijkt uit een studie van onder meer het AMC, Rijksuniversiteit Groningen, de VU en RadboudMC, die is gepubliceerd in The Lancet Psychiatry, zo meldt Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Voor de studie werden twee jaar lang zo’n driehonderd mensen gevolgd die ten minste twee depressies hebben doorgemaakt en al geruime tijd antidepressiva slikten. Het is het eerste onderzoek naar de effectiviteit van drie verschillende manieren om de kans op een derde, vierde of vijfde depressie te verkleinen. Die manieren zijn: alleen medicijnen slikken, medicijnen slikken in combinatie met preventieve gesprekstherapie of medicijnen begeleid afbouwen in combinatie met preventieve gesprekstherapie.

Terugval depressie voorkomen
Met de combinatie van antidepressiva en preventieve gesprekstherapie is de kans om binnen twee jaar terug te vallen het kleinst: 43 procent. De onderzoekers waren echter verrast dat het begeleid afbouwen van antidepressiva in combinatie met preventieve cognitieve gedragstherapie tot een even grote kans op terugval leidt, als het enkel blijven gebruiken van de medicatie. Beide methoden leiden tot ongeveer 60 procent kans op terugval.

Afbouwen antidepressiva
Volgens de onderzoekers laten de resultaten zien dat het niet per se nodig is om antidepressiva te blijven slikken om terugval van een depressie te voorkomen. Gecontroleerd afbouwen van medicatie in combinatie met kortdurende gesprekstherapie zien zij als een volwaardig alternatief. De therapie omvat slechts acht sessies en is gericht op het doorbreken van negatieve gedachtepatronen, aandacht krijgen voor positieve ervaringen en het leren herkennen van situaties waarin je je slecht gaat voelen.

Het afbouwen van de medicatie duurde gemiddeld een half jaar. In de richtlijn staat daar vier weken voor, maar dit bleek voor veel patiënten te kort. Een nadeel van het afbouwen van de medicatie is dat deze patiënten de eerste vier à vijf maanden tijdelijk een licht verhoogd risico lopen om terug te vallen. Daarom benadrukken de onderzoekers dat begeleiding van een arts, liefst een psychiater, noodzakelijk is.

Bron: nedkad.nl /The Lancet Psychiatry

Dit bericht is 9470 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail