Antidepressiva afbouwen problematisch

Facebooktwitterlinkedinmail

Antidepressiva

13 mei 2016 – Ruim 1 miljoen mensen slikken antidepressiva. Van deze pillen afkomen blijkt lastig. Er is een oplossing, maar verzekeraars geven niet thuis. In Dit is de dag op Radio 1 aandacht voor dit onderwerp. 

De Stichting Cinderella Therapeutics heeft een methode ontwikkeld waarmee de dosering van deze medicijnen geleidelijk kan worden afgebouwd. Maar zorgverzekeraars vergoeden deze zogeheten taperingstrips niet in het basispakket. Waardoor gewoon doorslikken van antidepressiva voor de patiënt goedkoper is dan afbouwen, zo claimt onderzoeker Peter Groot.

De Groot gebruikt nog steeds antidepressiva: ‘Ik weet zelf uit ervaring dat als ik vandaag een pil vergeet dan voel ik 24 uur later de verschijnselen. Daarom heb ik taperingstrips ontwikkeld om geleidelijk af te bouwen.’

Arjan de Kwant is van zorgverzekeraar DSW. ‘Het lijkt me goed om duidelijk te maken dat dit een innovatief project is. Als zorgverzekeraar moeten we ons aan de regels houden.’ Daarom vergoeden ze het niet in het basispakket. Hij vraagt zich wel af of er verbeteringen kunnen komen in begeleiding van de patiënten. Peter de Groot reageert dat hier al jaren over gesproken wordt, maar dat het niets verandert aan het probleem.

Bron: radio1.nl 

Dit bericht is 4075 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail