Geen verhoogd risico op autisme of ADHD na prenatale antidepressiva

Facebooktwitterlinkedinmail

zwanger
7 januari 2016 – Na een analyse van de medische dossiers in Massachusetts is er geen bewijs dat prenatale blootstelling aan antidepressiva het risico op autisme en aanverwante stoornissen of ADHD verhoogt. Dat is de conclusie van het onderzoekteam van het Massachusetts General Hospital (MGH) gepubliceerd in Translational Psychiatry.

Het onderzoeksteam ontdekte dat de in eerdere studies gevonden verhoogde incidentie van autisme of ADHD in relatie tot antidepressiva waarschijnlijk verband hield met de ernst van de depressie van de moeder en niet met de blootstellen aan antidepressiva tijdens de zwangerschap.

“Het feit dat we nu in twee grote onderzoeken geen verhoging van het risico voor autisme door antidepressiva gebruik hebben gevonden is heel geruststellend,” zegt Roy Perlis, auteur van het huidige rapport en een eerder onderzoek wat in 2014 gepubliceerd is. “Sommige van de onderzoeken die het verband hebben gesuggereerd hielden geen rekening met de belangrijkste verschillen tussen moeders die antidepressiva namen en degenen die dat niet deden.”

De onderzoekers vergeleken de gegevens van meer dan 1200 kinderen met een aan autisme verwante diagnose met de gegevens van meer dan 3.500 kinderen uit een demografisch gematchte controlegroep zonder neuropsychiatrische diagnoses. Net als het onderzoek in 2014 werd de informatie over de kinderen vergeleken met de gegevens uit de medische dossiers van hun moeders, met bijzondere aandacht voor de geestelijke gezondheid van de moeder. Ze vergeleken ook circa 1700 kinderen met ADHD met die van een controlegroep van bijna 3800.
Terwijl de incidentie van zowel autisme en ADHD werd verhoogd bij de kinderen van vrouwen die antidepressiva voorafgaand aan zwanger had genomen, had blootstellen aan antidepressivum tijdens de zwangerschap geen verhoging van de incidentie van ADHD of autisme. Ernstige depressies zelf lijken de incidentie van een kind met autisme of ADHD, te verhogen.

“Het besluit om een geneesmiddel in te nemen tijdens de zwangerschap kan een moeilijke beslissing zijn, maar we hopen dat de resultaten van onze twee onderzoeken bij meer dan 2500 kinderen met autisme en bijna 4000 met ADHD  vrouwen die voor de behandeling van een depressie tijdens de zwangerschap antidepressiva krijgen voor geschreven geruststelt “, zegt Perlis, een universitair hoofddocent van de psychiatrie aan de Harvard Medical School.

Meer informatie: V M Castro et al. Absence of evidence for increase in risk for autism or attention-deficit hyperactivity disorder following antidepressant exposure during pregnancy: a replication study, Translational Psychiatry (2016). DOI: 10.1038/tp.2015.190

Bron: medicalexpress.com

Dit bericht is 2772 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail