De anticonceptiepil verhoogt het risico op depressie, vooral bij tieners

Facebooktwitterlinkedinmail

28 december 2017 – De anticonceptiepil verhoogt het risico op depressie. Met name tienermeisjes blijken hier gevoelig voor te zijn, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in the American Journal of Psychiatry 

Een hoger risico op depressie lijkt met name te op te treden wanneer er gekozen wordt voor orale voorbehoedsmiddelen. Deze middelen bevatten een mengsel van hormonen en worden van alle middelen het meeste voorgeschreven. Bij vrouwen die kozen voor een oraal voorbehoedsmiddel, was te zien dat zij vaker een antidepressivum namen in combinatie met het voorbehoedsmiddel. De kans dat deze combinatie werd gemaakt was 25 procent hoger. Bij tienermeisjes tussen de 15 en 19 jaar was te zien dat dit percentage naar 80 procent steeg.

Progesteron is de boosdoener
Het risico op depressie ligt onder de loep in een groot onderzoek waarbij meer dan een miljoen Deense vrouwen van 15 tot 34 jaar deelnamen. Deze vrouwen hadden gemiddeld 23 procent meer kans op depressie dan jonge vrouwen die geen pil gebruikten. Het risico steeg tot 34 procent bij patiënten die pillen gebruikten met enkel progestageen. Dit zijn pillen die gebruik maken van synthetisch progesteron. Het aantal verdubbelde wanneer vrouwen anticonceptie patches gebruikten.

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen vermoeden dat wat de depressie betreft progesteron de boosdoener is. Eerdere studies hebben namelijk aangetoond dat dit hormoon negatieve effecten op de stemming kan hebben, met name tijdens de menstruatie.

Bron: medischdossier.org

Dit bericht is 10822 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail