De anti-stigma toolkit van Ypsilon 

Facebooktwitterlinkedinmail

stigma

7 september 2016 – Om familieleden te helpen praten over psychische problemen en te laten nadenken over stigmatisering lanceerde Ypsilon de anti-stigma toolkit. De toolkit is ook interessant voor ‘niet-familieleden’.

Vooroordelen over psychische aandoeningen zitten verweven in onze maatschappij. Verkeerde informatievoorziening, ontwetendheid en soms ook schrikbeelden in de media versterken de vooroordelen. De beste remedie? Openheid.

Vooroordelen over (mensen met) psychische aandoeningen wordt ook wel stigma genoemd. Het is een negatief sociaal label dat de manier beïnvloedt waarop mensen gezien worden én zichzelf zien.

Als gevolg van stigma krijgen mensen vaak te maken met buitensluiting, discriminatie en onbegrip

Ypsilon, de vereniging van familieleden en naasten van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose, zet zich consequent in om het stigma rondom psychose te bestrijden. Ypsilon doet dit onder andere door openlijk over oorzaak en gevolgen te praten en familie en naasten te stimuleren dat ook te doen. Want als er iets is dat tegen stigma helpt, dan is het openheid geven en praten. Bijvoorbeeld over wat het met je doet als je zoon/dochter/partner/… een psychose heeft, wat je meemaakt, waar je tegenaan loopt, waar je behoefte aan hebt.

Onderdelen van de anti-stigma toolkit:

Bron: psychosenet.nl 

Dit bericht is 3883 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail