Amsterdamse psycholance wegens succes in nood niet beschikbaar

Facebooktwitterlinkedinmail

psycholance

20 januari 2016 – De psycholance, een ambulance die speciaal is toegerust op vervoer van mensen met psychiatrische problemen met daarvoor getraind personeel, wordt zoveel gebruikt, dat die niet meer inzetbaar is voor spoedgevallen, zo meldt het Parool

Politieagenten, die in geval van nood een beroep doen op de psycholance, moeten vaak zo lang wachten dat ze zelf maar voor vervoer zorgen. Dit gebeurt in situatie waarbij verwarde mensen op straat voor overlast zorg. Het leidt er toe dat de politie niet eens meer belt.

“Er wordt zo vaak een beroep gedaan op de psycholancet dat we niet altijd beschikbaar zijn voor spoedgevallen”, aldus de ambulancedienst.

De politie krijgt ongeveer 6000 keer per jaar een melding van overlast of gevaar door een verward persoon. Dit betreft vaak een persoon met ernstige psychische problematiek.  Vanaf 2014 kon de politie de psycholance, een initiatief van de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam, vragen om de persoon naar een GGZ-instelling voor crisisopvang te brengen.

De psycholance heeft het echter te druk met reguliere overplaatsingen van psychiatrische patiënten. De woordvoerder van de ambulancedienst benadrukt dat een verwarde persoon, ook in geval van nood, vervoerd kan worden in een reguliere ambulance.  Een extra psycholance zou echter een uitkomst zijn en de politie en ambulancedienst ontlasten.

 

Bron: parool.nl 

Dit bericht is 2452 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail