Gewelddadige TV en game stimulans voor ADHD in aanleg

Facebooktwitterlinkedinmail

video-game-kid

20 januari 2016 – Kunnen mijn kinderen wanneer ze veel TV kijken of gamen ADHD krijgen?  Het is de zorg van veel ouders. Sanne Nikkelen onderzocht dit voor haar promotie en vond wel een verband tussen gewelddadig mediagebruik en ADHD, maar dit geldt waarschijnlijk alleen voor een kleine groep risicokinderen.

Er lijkt een verband te bestaan tussen tv-kijken of gamen en ADHD, maar dit zou echter alleen bij een kleine groep kinderen spelen, meldt Mark Steenhuis van BNR. Promovendus Sanne Nikkelen: “Kinderen die meer gewelddadige media gebruiken, laten op een later moment in feite ook meer ADHD-symptonen zien.” Met gewelddadig mediagebruik doelt Nikkelen op televisieprogramma’s of games waarin wordt geschoten of gevochten.

De TV-programma’s of games met gewelddadige inhoud kunnen heel prikkelend en opwindend zijn en daardoor de aanleg voor ADHD bij kinderen aanwakkeren. Sommige kinderen wennen aan die opwinding en  kunnen zich dan in een omgeving met minder prikkels, bijvoorbeeld een klas, gaan vervelen en moeite hebben met stil zitten.

Nikkelen geeft echter aan dat de relatie tussen gewelddadig mediagebruik en ADHD ook andersom geldt.  We zien ook dat kinderen met meer ADHD-symptomen later meer gewelddadig mediagebruik laten zien. Er is dus sprake van een wisselwerking. Dat betekent dus niet dat je kind automatisch ADHD krijgt als het gewelddadige games speelt of tv kijkt.

Nikkelen publiceerde samen met anderen het artikel Children’s Television Viewing and ADHD-related Behaviors: Evidence from the Netherlands

Bron: bnr.nl 

Dit bericht is 2819 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail