Afbouwpoli gaat patienten begeleiden bij het afbouwen van antidepressiva

Facebooktwitterlinkedinmail

26 februari 2021 – Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva tegen depressie en angststoornissen. Het afbouwen en stoppen met antidepressiva is een belangrijk maar ondergewaardeerd onderwerp, waar in de praktijk steeds meer aandacht voor is maar wat een lastig onderwerp kan zijn. Patiënten en artsen weten lang niet altijd goed wie er kan stoppen, wanneer ze kunnen stoppen, en hoe ze moeten stoppen. Een nieuwe afbouwpolikliniek in Amsterdam moet daarbij de helpende hand bieden.

Er komt een moment waarop patiënten behoefte hebben om de antidepressiva af te bouwen. Ze voelen zich goed en hopen zonder medicatie verder te kunnen. Ook omdat het gebruik de nodige bijwerkingen kan hebben.

Er is echter onvoldoend kennis hoe  je patiënten het best kan begeleiden bij het afbouwen. Op de eerste afbouwpoli van Nederland bij GGZ InGeest staat een multidisciplinair team van verpleegkundig specialisten, psychologen, psychiaters en apothekers voor je klaar.  Bij de intake wordt gekeken of een patiënt kan gaan afbouwen en wordt een plan op maat gemaakt.  De ondersteuning kan  vervolgens worden geboden vanuit de poli, maar ook met begeleiding van eigen psychiater of huisarts.

Psychiater en mede-initiatiefnemer Christiaan Vinkers geeft aan dat het afbouwen van antidepressiva niet per definitie een probleem hoeft te zijn. Zo zijn er patiënten die zonder problemen, met begeleiding van hun huisarts of psychiater, stoppen. De afbouwpoli is er voor patiënten die ofwel opzien tegen het afbouwen, bij wie een eerdere poging niet is gelukt of bij wie er er angst bestaat dat oorspronkelijke klachten terugkomen.

Wat het afbouwen van antidepressiva ingewikkeld maakt, is dat het een kwestie van maatwerk is. Patiënten zijn verschillend maar  ook het verschil tussen afbouwmethodes en de diverse soorten antidepressivia zijn allemaal factoren.  Er is nog weinig wetenschappelijke onderbouwing is over wat de beste manier is om te stoppen met antidepressiva, maar er wordt wel onderzoek naar gedaan. GGZ inGeest doet mee aan verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar stoppen met medicijnen, zoals OPERA en TAPER-AD.

Op de afbouwpoli wordt er geen onderzoek gedaan, maar Vinkers hoopt dat de praktijkervaring bij draagt aan het vergroten van de kennis over afbouwen en dat iedereen in de toekomst bij hun eigen huisarts of psychiater terecht kan.

GGZ InGeest heeft  de ‘Afbouwpoli’ geopend op locatie De Nieuwe Valerius. Hier kunnen patiënten uit de regio Amsterdam met een angststoornis, dwangstoornis of depressie die in volledige remissie is, terecht voor advies en begeleiding bij het afbouwen van antidepressiva. Bij de Afbouwpoli zijn psychiaters, verpleegkundig specialisten en psychologen betrokken die gericht advies geven en helpen bij het afbouwen als dat geïndiceerd is.

Bron: nos.nl

Dit bericht is 4135 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail