ADHD en psychische klachten gaan vaak samen

Facebooktwitterlinkedinmail

25 oktober 2021 –  Als je ADHD hebt, kost het je waarschijnlijk meer tijd en moeite om een taak af te krijgen dan iemand zonder ADHD. Hier kan je erg moe en gestrest van worden. Als je lang rondloopt met ADHD zonder er hulp bij te krijgen, zou dit zelfs kunnen leiden tot een burn-out of andere psychische klachten.

ADHD en psychische problemen
ADHD is een aandachtstekortstoornis of hyperactiviteitstoornis. Iemand met ADHD is vaak hyperactief, impulsief en heeft concentratieproblemen. Psychiater Sandra Kooij, gespecialiseerd in ADHD en werkzaam bij PsyQ Den Haag, ziet ook dat ADHD en psychische klachten met elkaar te maken hebben. “Als je door je ADHD keihard moet werken en doodmoe bent, maar niet hetzelfde bereikt als een ander en je niet weet waarom, kun je daar somber van worden. Dan voel je je heel machteloos en opgesloten in jezelf,” vertelt ze.

Daarbij hebben mensen met ADHD volgens Sandra vaker aanleg voor verschillende psychische problemen. “We denken dat de hersenen bij ADHD wat anders werken, maar we kunnen niet precies aanwijzen waar dat dan zit. We weten wel welke gebieden betrokken zijn, daar zien we ander functioneren. Bij ADHD zijn de hersengebieden die te maken hebben met planning, overzicht, besluiten nemen, kunnen focussen en emotionele stabiliteit minder actief.”

” Voor een ADHD’er komt negativiteit veel harder binnen. Je kunt honderd complimenten krijgen, maar dat ene kritiekpunt is hetgeen dat blijft hangen. Als ADHD’er krijg je jezelf ook bijna niet meer op het positieve gedachtenspoor.”

Tot slot zijn ADHD en andere psychische problemen vaak erfelijk. “Aanleg voor psychische problemen is iets dat vaak in de familie voorkomt. Die problemen clusteren vaak bij elkaar. Maar er zijn ook gezinnen waar de kinderen nergens last van hebben terwijl de ouders meerdere problemen hebben, en andersom.” Volgens Sandra kunnen veel psychische klachten voorkomen worden door ADHD op tijd te erkennen en te behandelen.

Vrouwen worden vaak pas laat gediagnosticeerd met ADHD. Dit komt onder andere doordat bij ADHD meestal in eerste instantie wordt gedacht aan drukke jongens, terwijl meiden met ADHD vaak niet druk, maar dromerig zijn. Dit zie je minder goed aan de buitenkant. Ook leren meisjes op jonge leeftijd al om zich aan te passen aan hun omgeving en zo hun ADHD te verbloemen.

Bron en uitgebreid artikel : npo3fm.nl

Dit bericht is 4573 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail