Gebruik antidepressiva tijdens zwangerschap leidt niet tot verhoogd risico ADHD

Facebooktwitterlinkedinmail

5 maart 2018 – Er is op dit moment geen hard bewijs dat het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap een risicofactor is voor het ontwikkelen van ADHD. Een recent onderzoek wijt een mogelijke verband niet aan het gebruik van medicatie, maar aan de reden waarom de medicatie werd voorgeschreven. Dat schrijft het Nederlandse vakblad Huisarts en Wetenschap op basis van recent onderzoek in de Verenigde Staten, zo staat te lezen op Gezondheid.be.

De onderzoekers verzamelden gegevens van bijna 200.000 kinderen (6 tot 14 jaar), geboren in ziekenhuizen in Hong Kong tussen 2001 en 2009, en van de moeder over onder andere het gebruik van antidepressiva voor en tijdens de zwangerschap en de psychiatrische voorgeschiedenis. Zij keken naar het verband tussen prenataal gebruik van antidepressiva en het risico op ADHD.

Gebruik antidepressiva

Van alle kinderen gebruikten 1252 moeders een antidepressivum tijdens de zwangerschap. Daarbij hadden 5659 kinderen (3 %) de diagnose ADHD of werden behandeld voor ADHD. Het risico op ADHD was bij gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap hoger dan bij niet-gebruikers.

Het risico op ADHD was hoger wanneer de moeder een psychiatrische aandoening had dan wanneer de moeder geen psychiatrische aandoening had. Er is echter geen significant verschil in het risico op ADHD tussen broers en zussen die waren blootgesteld aan antidepressiva tijdens de zwangerschap en diegenen die dat niet waren.

Niet het middel, maar de reden erachter

Volgens de onderzoekers wijst dit erop dat niet het antidepressivum het risico verhoogt, maar de reden (psychiatrische aandoening) waarom moeders het medicijn kregen.

Bron: Gezondheid.be

Dit bericht is 3966 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail