GGZ-instelling Emergis volop bezig met uitbreiding inzet e-health

Facebooktwitterlinkedinmail

28 februari 2018 – De Zeeuwse ggz-instelling Emergis en Indigo Zeeland zijn volop bezig met inzet en opschaling van e-health. Drie jaar geleden startten de eerste behandelaren al met e-health en inmiddels zijn alle teams (behalve klinische acute zorg) ermee aan de slag gegaan.

Maar Emergis wil meer. Daarom heeft de instelling zich aangesloten bij de Gx, een netwerk van ggz-instellingen dat gericht is op opschaling. Het doel is om e-health daar waar mogelijk vanzelfsprekend te maken waardoor cliënten aan hun eigen herstel kunnen werken. Dat meldt Nationale Zorggids op basis van een persbericht van Emergis.

Gx-netwerk

Emergis is met deze toetreding het tiende lid van de Gx. De aangesloten ggz-instellingen en Minddistrict vormen een netwerk waarbinnen kennis en ervaring uitgewisseld worden. “Je kunt wel zeggen dat we e-health heel serieus nemen. Dat deden we al, maar het feit dat we ook in de Gx deelnemen, bijdragen en uitwisselen is daar bewijs van,” aldus programmaleider Niek de Klerk van Emergis.

Opschaling lastig

Opschaling is de laatste tijd veel in het nieuws geweest, omdat opschaling niet gemakkelijk is. Ook bij Emergis kost opschaling inspanning, maar het is er wel degelijk. Waarom lukt het hier wel? Jeanette Ploeger, implementatiebegeleider bij Minddistrict, denkt het antwoord te weten: “Ten eerste is er een directe opdracht vanuit het bestuur van Emergis. Die staan achter de keuzes die gemaakt worden. Ten tweede is de daadwerkelijke implementatie gestuurd door de teams die met e-health zijn gaan werken. Implementatiekeuzes worden gewoon door deze teams op de werkvloer gemaakt. Daar is weinig druk op uitgeoefend. Dat heeft een positief effect op de motivatie.”

Deze methode heeft effect gehad, beaamt Emergis. De Klerk: “De teams zijn getraind in het gebruik en zijn op hun eigen tempo gestart met experimenteren. Dat leidt tot een heel natuurlijke groei van het aantal cliëntaccounts – inmiddels zijn dat er zo’n vierduizend. Maar natuurlijk willen we dat nog verder omhoog brengen.”

“E-health aan de voordeur”

Emergis is toe aan de volgende stap: “e-health aan de voordeur.” Dat betekent dat alle cliënten die zich aanmelden bij de instelling via e-health een welkomstmodule aangeboden krijgen. Ook gaat de instelling experimenteren met een online voorbereiding op de intake. Emergis en Indigo Zeeland willen verder nog meer blended behandelingen aanbieden en zijn dit jaar ook gestart met beeldbelpilots.

Bron: Nationale Zorggids

Dit bericht is 3920 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail