1 op de 3 kinderen weet niet wat school tegen pesten doet

Facebooktwitterlinkedinmail

Pesten, school

19 september 2016 – Een op de drie kinderen heeft geen idee wat zijn school doet om pesten te voorkomen of tegen te gaan. Ook weten ze vaak niet wie op school de wettelijk verplichte contactpersoon tegen pesten is.

Dat meldt stichting De Kindertelefoon die onderzoek deed naar pesten op school. De stichting ondervroeg duizend kinderen en jongeren tussen acht en achttien jaar in aanloop naar de Week tegen Pesten die maandag van start gaat. De actieweek gaat uit van de stichting School & Veiligheid.

Uit onderzoek van De Kindertelefoon blijkt dat twee derde van de kinderen zelf is gepest. Een kwart van de ondervraagden bekende weleens zelf iemand te hebben gepest.

Scholen in het primair- en voortgezet onderwijs zijn sinds augustus 2015 verplicht te zorgen voor een veilige school. Belangrijk onderdeel is het actief voorkomen en tegengaan van het pestgedrag.

Gesprekken

Pesten is na seksualiteit het onderwerp waarover kinderen het vaakst contact zoeken met De Kindertelefoon, meldt de organisatie. In de eerste zes maanden van dit jaar voerden medewerkers van de stichting 12.607 gesprekken met kinderen over dit onderwerp.

Gevolgen

Pesten is niet alleen schadelijk voor slachtoffers, maar ook voor de pester zelf en voor niet-betrokken toeschouwers.

Gevolgen voor slachtoffers van pesten 

Een eenmalige pestervaring is zelden erg traumatiserend, ook als die heel ernstig is. Vooral kinderen die herhaaldelijk en op verschillende manieren zijn gepest, hebben last van sociale en emotionele problemen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gepest worden gevoelens van eenzaamheid en depressie vergroot en bestaande problemen verergert. Slachtoffers gaan zichzelf door het pesten minder leuk vinden, vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet en zijn bang om naar school te gaan. Die gevoelens kunnen leiden tot verder isolement en diepere depressie en nog meer pestgedrag uitlokken. Kinderen die aan het begin van het schooljaar gepest worden, hebben een aanzienlijk grotere kans dat ze zes maanden later in datzelfde schooljaar ook gepest worden. Bovendien hebben ze vaker last van psychosomatische klachten, zoals hoofdpijn, slaapproblemen, buikpijn, bedplassen en vermoeidheid.

Gevolgen voor pesters 

De gevolgen voor pesters zijn op korte termijn nog niet negatief. Zolang ze op school zitten, kunnen ze zich vaak goed staande houden. Hun schoolprestaties zijn beter dan die van gepeste kinderen en hun populariteit en zelfwaardering zijn ook groter. Vaak is er wel sprake van een zogenaamde schijnpopulariteit: klasgenoten bewonderen de pesters, maar tegelijkertijd zijn ze ook bang voor ze. Ze lijken populair, maar zijn het daadwerkelijk niet.
Op de lange termijn kunnen pesters echter wel sociale problemen krijgen. Een pestend kind leert dat het doelen kan bereiken zonder op een sociaal aangepaste manier met anderen te onderhandelen. Daardoor kan hij uiteindelijk onaangepaste gedragspatronen krijgen.

Kinderen en jongeren die op school anderen pesten, lopen een grotere kans op ernstige problemen in hun adolescentie. Ze komen vaker met justitie in aanraking, drinken meer alcohol en plegen vaker zelfmoord. Jongens die pesten zijn later vaker bij vechtpartijen betrokken. Meisjes die vroeger pestten hebben op latere leeftijd een grotere kans om betrokken te raken bij huiselijk geweld en om tienermoeder te worden. Kinderen van vroegere pestkoppen vertonen op hun beurt weer vaker problematisch gedrag.

Gevolgen voor klasgenoten 

De hele klas kan last hebben van pesten. De verstoring en afleiding die het pesten veroorzaakt hinderen het leren. Op dagen waarop niet-betrokken kinderen iemand gepest zien worden, vinden ze school minder leuk. Kinderen die dagelijks geconfronteerd worden met pesten krijgen bovendien de boodschap dat toeschouwers niet ingrijpen, slachtoffers verdienen wat ze krijgen, macht belangrijker is dan rechtvaardigheid en dat volwassenen niet goed voor kinderen zorgen.

Bron: nu.nl/ nji.nl

Dit bericht is 3089 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail