Zorgen om gebrek aan psychofarmaca door sluiting medicijnfabriek

Facebooktwitterlinkedinmail

17 januari 2023 –  Gisteren berichtte Nieuwsuur over een tekort aan drie belangrijke medicijnen dat oploopt door de sluiting van de medicijnfabriek InnoGenerics uit Leiden. MIND, de belangenbehartiger van cliënten en naasten in de ggz, maakt zich hier ernstige zorgen om. Twee van de drie medicijnen die in de fabriek werden gemaakt zijn bestemd voor de behandeling van psychische aandoeningen. MIND vraagt minister Kuipers om zicht te krijgen op de risico’s van de sluiting en de ijzeren voorraad van deze psychofarmaca te garanderen.

Het gaat om de medicijnen Carbamazepine dat onder andere wordt gebruikt bij bipolaire aandoeningen en om het kalmeringsmiddel Temazepam. Tekorten van deze medicijnen, en gebrek aan goede alternatieven, brengt de kwaliteit van zorg in gevaar voor de mensen die deze medicijnen gebruiken. We roepen minister Kuipers van Volksgezondheid dan ook met klem op, om te zorgen dat de beschikbaarheid van deze medicijnen niet in het geding komt voor mensen die dit nodig hebben.

Drie miljoen mensen in Nederland gebruiken jaarlijks medicijnen vanwege hun psychische klachten. Deze psychofarmaca kunnen, als onderdeel van de behandeling van psychische aandoeningen of aansluitend, patiënten helpen bij hun herstel of bij het omgaan met hun klachten. MIND staat voor een zorgvuldig medicatiegebruik en goede begeleiding door een behandelend arts. Samen beslissen over medicijngebruik, duidelijke informatie en begeleiding over het afbouwen van medicatie, en goede voorlichting over mogelijke bijwerkingen vinden we daarbij heel belangrijk.

Bron: mindplatform.nl

Dit bericht is 1392 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail