Zorgaanbieders en gemeenten vragen steun voor tekorten jeugdhulp

Facebooktwitterlinkedinmail

8 november 2018 – De vraag naar jeugdhulp neemt toe, de financiële tekorten bij gemeenten helaas ook. De Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd en de Vereniging Nederlandse Gemeenten pleiten voor meer budget om tekorten op te vangen en de transformatie van jeugdhulp te kunnen maken. Dit staat in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer. Op 12 november debatteert de Tweede Kamer met minister De Jonge van VWS over de begrotingsonderdelen jeugd van de ministeries van VWS en Justitie en Veiligheid.

Vorige week werd duidelijk dat 77 gemeenten in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Fonds tekortgemeenten. Het gezamenlijke tekort van die gemeenten bedroeg bijna 489 miljoen euro, waarvan tot nu toe nog maar zo’n 200 miljoen euro is uitgekeerd. Nog meer gemeenten hebben tekorten, maar kwamen niet in aanmerking voor een bijdrage uit het fonds. Minister De Jonge kondigde onderzoek aan naar de stijging van de vraag naar jeugdhulp en het ontstaan van de tekorten. Naast onderzoek is volgens de branches van gespecialiseerde jeugdhulpaanbieders en de VNG echter ook financiële hulp nodig. In veel gemeenten lopen wachtlijsten voor jeugdhulp op en zien jeugdhulpaanbieders zich geconfronteerd met tarieven die niet kostendekkend zijn.

Professionalisering en vakmanschap
Door de nadruk op bezuinigingen is er weinig ruimte voor scholing, reflectie en intervisie. Daarnaast is de druk op de arbeidsmarkt groot en is het moeilijk om de juiste nieuwe medewerkers binnen te halen. Daarom pleiten de brancheverenigingen en de VNG voor een serieuze verkenning naar de mogelijkheden voor een scholingsfonds, om ruimte voor professionalisering en vakmanschap te maken in een sector die financieel onder druk staat.

In 2015 werden gemeenten met de nieuwe Jeugdwet verantwoordelijk voor de zorg voor 0 tot 18-jarigen. Die overheveling van verantwoordelijkheden ging gepaard met bezuinigingen op het landelijke budget voor jeugdhulp. In de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) zijn Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en VOBC verenigd. Lees hier de brief van de BGZJ en VNG.

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 2432 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail