22 oktober 2019 – Het project No Kidding is één van de 39 gehonoreerde projecten binnen de subsidieoproep ‘Kleinschalige initiatieven door ervaringsdeskundigen’. Deze subsidieoproep valt binnen het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met verward gedrag, per project kon maximaal 20.000 euro worden aangevraagd. In dit actieprogramma is gericht op praktijkprojecten en staan ervaringsdeskundigheid centraal.
Alle subsidieaanvragen zijn door de beoordelingscommissie beoordeeld op de criteria: kwaliteit, samenwerking, haalbaarheid, relevante (werk)ervaring van de ervaringsdeskundige projectleider, voorzetting na subsidie en de projectbegroting. Op basis van de door No Kidding ingediende aanvraag en de toetsing aan de criteria uit de oproep was de commissie bij toewijzing voldoende overtuigd van de meerwaarde van het project en de kundigheid van de ervaringsdeskundige projectleider.
ZonMw heeft op 1 oktober 2019 bericht ontvangen dat de stichting No Kidding ontbonden wordt. Op 14 oktober is de eindafrekening en het eindverslag van het project ontvangen. In het eindverslag is melding gemaakt van het voortijdig beëindigen van de cursus in Sauerland. Op de eindafrekening staan de daadwerkelijk gemaakte kosten weergegeven. Deze eindafrekening wordt door de afdeling financiën van ZonMw grondig gecontroleerd. Wanneer blijkt dat subsidiegeld verkeerd is besteed, wordt dit teruggevorderd.
Kleinschalige initiatieven door ervaringsdeskundigen
De 39 projecten uit de subsidieronde ‘Kleinschalige initiatieven door ervaringsdeskundigen’ leveren bottom-up praktijkkennis op over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Het actieprogramma valt binnen het hoofdlijnenakkoord in de geestelijke gezondheidszorg voor de jaren 2019-2022. In dit hoofdlijnenakkoord wordt de meerwaarde van ervaringsdeskundigen voor mensen die hulp zoeken uitgesproken. Zij kunnen bijvoorbeeld een belangrijke rol hebben in preventie en in het herstelproces van de patiënt. Daarnaast is in het akkoord vastgelegd de inzet van ervaringsdeskundigen in de ggz te professionaliseren en te formaliseren, wat ZonMw met een dergelijk actieprogramma ondersteunt. Belangrijke betrokken partijen uit de ggz hebben met dit hoofdlijnenakkoord ingestemd.
Evaluatie
Alle 39 projecten zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de inzet van persoonlijke ervaring om kwaliteit van zorg en behandeling te verbeteren. Na afloop van het programma worden alle projectresultaten geëvalueerd door Hogeschool Windesheim. De uitkomsten van deze evaluatie worden gebruikt voor aanbevelingen, vervolgonderzoek en implementatie.
Bron: zonmw.nl
Dit bericht is 5979 keer gelezen.