“Zelfbeschadiging is geen onschuldige puberkwaal”

Facebooktwitterlinkedinmail

Verborgen-Gezichten-Nora-de-Ruyter-520x300

0,01 tot 4 procent van de Nederlandse volwassen bevolking verwondt zichzelf wel eens bewust. 65 procent tussen de 25 en 54 jaar komt hierdoor op de Spoedeisende Hulp terecht.

Snijden, krassen of branden zijn de meest voorkomende manieren van zelfbeschadiging [1].

Toch wordt dit onderwerp vaak afgedaan als een relatief onschuldige ‘puberkwaal’. “Hoewel het thema de afgelopen jaren meer aandacht heeft gekregen, is het taboe onder zelfbeschadiging nog steeds groot, en bij volwassenen helemaal,” zegt Nora de Ruyter, ambassadeur van Fonds Psychische Gezondheid en auteur van de semi-autobiografische romanVerborgen Gezichten, die gaat over een 28-jarige kunstfotografe die zichzelf verwondt.

“Recent onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam, uitgevoerd onder volwassenen tweelingen, heeft aangetoond dat suïcidale gedachten en zelfbeschadiging een gemeenschappelijke genetische basis hebben. Het is geen aandachttrekkerij of onschuldige puberkwaal,” vertelt De Ruyter.

De 31-jarige schrijfster heeft persoonlijk ervaring met de bipolaire stoornis en de borderline persoonlijkheidsstoornis. Van de laatste is automutilatie een veel voorkomend kenmerk. “Enige jaren geleden zocht ik nog met regelmaat mijn heil in zelfbeschadiging. Ik heb me er een tijd lang erg voor geschaamd, vanwege mijn leeftijd, maar ook omdat je al snel als ‘gek’ wordt bestempeld. Juist omdat dit taboe nog zo groot is, heb ik besloten het in de roman te verwerken. Het verhaal is grotendeels fictie, maar de achterliggende emoties zijn veelal echt.”

De Ruyter heeft in haar roman de wereld van de psychiatrie en therapie vermeden en beschrijft vooral het verhaal van een vrouw die haar plek probeert te vinden in de maatschappij. “Boeken over mensen met psychische problematiek en hun ervaringen in de psychiatrie zijn er al. Ik wilde dit juist niet. Ik wil de lezer meetrekken in de geheime wereld van een vrouw die voor de buitenwereld “normaal” lijkt. Ik hoop dat lezer zich op die manier makkelijker met de hoofdpersoon kan identificeren en het helpt het taboe rondom zelfbeschadiging te doorbreken.”

Recensies
Verborgen Gezichten is een aangrijpende generatieroman die vooral gaat over de vraag hoe in het leven te staan in een maatschappij waarin alles al voor je is uitgedacht.

“Nora de Ruyter kan écht schrijven, een talent om in de gaten te houden” – M. Voskuil, schrijver

“Als een wervelwind word je getrokken in het leven, denken en (niet) voelen van Christine. Het verhaal boeit én verwondert en niets blijft verborgen, ook niet de moeizame weg naar balans” – V.V. Rivero, psychiater & voorzitter Samen Sterk tegen Stigma

“Een verhaal dat op een mooie en waardige manier laat zien hoe achter het gedrag van woede een gezicht vol lijden schuilt” – Stichting Borderline

Nora de Ruyter
Auteur
Nora de Ruyter (1983) is afgestudeerd aan de School voor Journalistiek en woont in Nuenen. Ze schrijft over kunst en psychologie en is ambassadeur van Fonds Psychische Gezondheid. Verborgen Gezichten is haar semi-autobiografische debuutroman.

Boekgegevens
Titel: Verborgen Gezichten
Auteur: Nora de Ruyter
ISBN: 9789461534453
Uitgeverij: Uitgeverij Aspekt
Prijs: 17,95

Boek kopen
– Bol.com: Verborgen Gezichten
– Uitgeverij Aspekt: Verborgen Gezichten

[1] Landelijke Stichting Zelfbeschadiging

Dit bericht is 22758 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail