Zandvest maakt ADHD’er rustig: ‘Ze krijgen continu een stevige knuffel’

Facebooktwitterlinkedinmail

6 februari 2018 – Het moet rust geven aan kinderen met ADHD: een zwaar vest, gevuld met zand, dat drukke kinderen aan kunnen trekken in de klas. Op meer dan 200 scholen in Duitsland zijn de vesten nu aangeschaft, en ook in Nederland zijn er steeds meer scholen die de vesten hebben zo meldt RTLnieuws..

Hoeveel scholen de vesten gebruiken is niet bekend, maar er zijn verschillende bedrijven die ze leveren. Door de verzwaarde harnasjes, gevuld met zand, luchtdruk of ballen zouden kinderen rustig worden. “Als iemand jou een stevige knuffel geeft, vinden we dat prettig. Ook als je angstig of gestrest bent kan vastpakken je tot rust brengen”, vertelt Marten Bosch, directeur van Senso-care.

Hogedrukpan

Het bedrijf levert twee soorten vesten aan Nederlandse scholen. Het verzwaarde en het squeasevest, een vest dat druk op het lichaam uitoefent. “Je kan als leerkracht niet de hele dag kinderen lopen knuffelen. Daarom werkt zo’n drukvest zo goed”, zegt Bosch.

Het ADHD-centrum noemt het vest een fijn hulpmiddel. “Maar het blijft symptoombestrijding”, zegt directeur Cathelijne Wildervanck. “Je kunt het een beetje vergelijken met een hogedrukpan waar je de stoom vanaf blaast. De stoom is even weg maar de druk niet. Je moet kinderen leren om de hogedrukpan zelf te managen.”

Wildervanck zegt dat nu vaak ‘reinheid, rust en ritalin’ wordt voorgeschreven, maar dat vindt ze ook geen blijvende oplossing. “Je voelt je daar niet per se gelukkiger van. Je gaat een ADHD’er temmen”, zegt de directeur. “Het zou vooral helpen als scholen nog meer persoonlijk onderwijs gericht op de ADHD’er gaan ontwikkelen.”

Stoornis

Naar schatting van de Gezondheidsraad heeft ongeveer een op de vier kinderen in groep zeven en acht symptomen van ADHD. Bij slechts twee tot zeven procent wordt de stoornis ook echt vastgesteld.

Bron: rtlnieuws.nl