Boete van € 400.000 voor ggz-aanbieder HSK wegens onterechte declaraties

Facebooktwitterlinkedinmail

5 juni 2018 – De Nederlandse Zorgautoriteit heeft ggz-aanbieder HSK een boete van € 400.000 opgelegd wegens foutieve declaraties in de periode van 2013 tot en met 2015. HSK declareerde bij zorgverzekeraars de behandeling van mensen met werk-gerelateerde burn-outklachten als een behandeling van een psychische stoornis.

De NZa is in 2016 een onderzoek gestart bij HSK. Patiënten die zich met een burn-out meldden, al dan niet na een verwijzing van de huis-/bedrijfsarts, kregen bij HSK ten onrechte de diagnose Ongedifferentieerde somatoforme stoornis (OSS). De behandeling van een burn-out in de ggz wordt  niet onder de Zvw vergoed, maar de behandeling van een OSS wel.

De medisch deskundige die namens de NZa een aantal dossiers heeft onderzocht, constateerde dat bij geen van de patiënten sprake was van een OSS. De patiënten hadden lichte tot matig ernstige psychische en lichamelijke stress-klachten, gerelateerd aan hun werksituatie. Hiervoor kregen zij cognitieve therapie volgens een burn-outprotocol. HSK heeft deze behandelingen daarom ten onrechte bij zorgverzekeraars gedeclareerd. De NZa tilt hier zwaar aan omdat de behandeling van deze patiënten onterecht vergoed is uit de zorgverzekering. HSK heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de NZa.

Bron: nza.nl

Dit bericht is 3351 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail