World Mental Health Day 2020 “Investeren in goede en toegankelijke mentale zorg”

Facebooktwitterlinkedinmail

8 oktober 2020 – Dit jaar staat World Mental Health Day in het teken van de oproep om meer te investeren in mentale gezondheidszorg, juist nu in tijden van de pandemie. Voor het eerst in de geschiedenis is de roep om verandering zo groot en sluiten grote internationale organisaties de handen ineen. De pandemie biedt een kans. Doe mee met deze wereldwijde beweging en breng grotere investeringen in mentale gezondheid op gang.

World Mental Health Day bestaat sinds 1992 en is een uitvinding van de World Federation for Mental Health om mentale gezondheid wereldwijd onder de aandacht te brengen. Toen gebeurde dat door middel van een twee uur durende internationale teleconferentie met landen op het Amerikaanse continent. Nu is het uitgegroeid tot een internationaal fenomeen waarbij mensen over de hele wereld wekenlang (online) activiteiten organiseren om bewustwording te creëren en mentale gezondheid te verbeteren.

Dit jaar wordt er niet gevraagd om aandacht maar om actie. Actie in de vorm van investeringen in goede mentale gezondheidszorg, juist nu in tijden van de pandemie. Nog steeds heeft 50% van de mensen met een mentaal probleem in hoge inkomenslanden geen toegang tot zorg en de verwachting is dat dit stijgt als gevolg van de pandemie. “World Mental Health Day biedt de kans om samen te komen en een begin te maken met het herstellen van historische verwaarlozing van mentale gezondheid,” zegt dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. “We zien nu al de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor het mentale welzijn van mensen, en dit is nog maar het begin. Tenzij we serieuze toezeggingen doen om de investeringen in mentale gezondheid nu op te schalen, zullen de gevolgen verreikend zijn voor de volksgezondheid, de sociale verhoudingen en de economie.”

De World Health Organisation heeft in samenwerking met de World Federation for Mental Health en United for Global Mental Health de handen ineengeslagen om op te roepen tot actie; meer investeringen in mentale gezondheid, in geïntegreerde (preventieve) mentale gezondheidszorg in de wijk. Hoe doen ze dit en hoe kun je mee doen? Hier vind je een overzicht. Hieronder vind je ook wat tips:

  • March op 9 oktober mee tijdens ’s werelds eerste virtuele mars voor mentale gezondheid. Sluit je aan bij de campagne “Move for mental health: let’s invest” /#moveformentalhealth. Met behulp van filters voor sociale media – die worden geactiveerd door te bewegen – kun je jezelf midden in een virtuele mars plaatsen terwijl deze over de hele wereld vordert. Daarnaast is er die dag een 24-uurs livestream met interessante bijdragen van internationale experts (by experience) om het bewustzijn te vergroten, stigma’s te doorbreken, en om beleidsveranderingen aan te jagen.
  • Neem deel aan de Webinar Delivering Mental Healthcare for All: Why investment now is crucial op 6 oktober. Deze webinar gaat in op de inhoud van de oproep in samenwerking met het Global Mental Health Action Network; een diverse groep aan internationale professionals die zich in willen zetten voor betere mentale gezondheid wereldwijd (jij misschien ook?). Ze gaan hier in gesprek met de WHO en UN-afgevaardigden over de oproep tot meer investeringen in mentale gezondheid.
  • Neem deel aan The Big Event for Mental Health; Het allereerste wereldwijde online advocacy-evenement over mentale gezondheid georganiseerd door de WHO. Op dit evenement zullen wereldleiders, deskundigen en beroemdheden zich bij de directeur-generaal van de WHO, dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus voegen, om de wereld te vertellen wat we allemaal kunnen doen om onze mentale gezondheid te verbeteren en hoe we goede en toegankelijke zorg kunnen organiseren voor iedereen die het nodig heeft. Je kunt het volgen via livestream: Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat, Twitter and Tik-Tok.
  • Doe mee met de de campagne ‘Mental Health for All: Greater Investment – Greater Access’; waarin de World Federation for Mental Health oproept tot grotere en herziende investeringen in mentale gezondheid. Onderdeel van deze campagne zijn het inhoudelijke rapport Mental Health for all: Greater Investment-Greater Access dat inzicht geeft in het waarom en hoe. Het rapport sluit af met de World Mental Health Day Call to Action geschreven door Professor Pamela Collins en professor Deepa Rao die benadrukken dat de Sustainable Development Goals niet kunnen worden bereikt zonder sociale rechtvaardigheid en investeringen in mentale gezondheid.

Over het Waardenetwerk Internationaal Verbinden
Het waardenetwerk Internationaal Verbinden is opgericht voor iedereen die geïnteresseerd is internationale ontwikkelingen op het gebied van mentale gezondheid. Het waardenetwerk, of de ‘Dutch International Mental Health Hub’, is ontstaan uit de behoefte aan verbinding tussen bestaande internationale initiatieven om ze toegankelijk te maken. Hoewel het verlangen er is om over de landsgrenzen heen te kijken en internationale samenwerking aan te gaan, is dit voor veel mensen een onbekende wereld. Het waardenetwerk Internationaal Verbinden brengt hier verandering in. Wij fungeren als hub of centraal punt waar we initiatieven, informatie en contacten van internationale partners en key-stakeholders samenbrengen en verbinden met onze leden. Zo vormen we een levende en lerende internationale praktijkgemeenschap. Internationale samenwerking inspireert, brengt essentiële kennis, wakkert innovatie aan en zet mentale gezondheid op de agenda. Wil je meer weten over hoe je mee kunt doen? Mail dan naar mvetten@denederlandseggz.nl.

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 2703 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail