Worden alle GGZ-behandelingen vergoed door de zorgverzekering?

Facebooktwitterlinkedinmail

16 november 2021 – De geestelijke gezondheidszorg biedt een heleboel therapieën voor mensen met psychische klachten. Geestelijke gezondheidszorg is op te delen in vier categorieën. In de eerste twee categorieën zitten de mensen met lichte psychische klachten. De derde categorie gaat over lichte tot matige psychische problemen. De vierde gaat over zware psychische problemen. We leggen ze hieronder uit en kijken daarbij welke zorg vergoed kan worden vanuit je zorgverzekering.

Categorie 1: E-mental health

Er bestaat een anonieme behandeling voor mensen met psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan mensen die zich schamen voor hun psychische klachten of verslaving, waardoor zij geen (professionele) hulp durven zoeken. 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport biedt daarom ook laagdrempelige testen en behandelingen via internet. Dit heet anonieme e-mental health. Deze online anonieme behandelingen helpt mensen om psychische problemen op tijd te herkennen en te voorkomen, vooral om zelfmanagement van de patiënten te stimuleren. Deze zorg richt zich onder andere op depressie, angstklachten en eetstoornissen. 

Anonieme zorgverlening is natuurlijk niet declareerbaar bij zorgverzekeraars. Daarom heeft de overheid een subsidieregeling opgezet in de vorm van een steunpakket. Dit jaar is er vanuit dit steunpakket één miljoen euro beschikbaar gesteld om te kunnen voorzien in de extra behoefte aan anonieme e-mental health als gevolg van de coronacrisis. 

Categorie 2: Huisarts

Maar voordat je in aanmerking komt voor deze mogelijk beter passende zorg moet je eerst langs de huisarts. De huisarts is samen met een Praktijkondersteuner Huisarts (POH-GGZ) verantwoordelijk voor de behandeling van lichte psychische klachten. Kijkend naar je zorgverzekering is dit de beste eerste stap. Je betaalt namelijk geen eigen risico als je naar de huisarts gaat.

Categorie 3 en 4: GGZ (basis en gespecialiseerd)

Als je huisarts je niet verder kan behandelen kun je doorverwezen worden naar de basis-GGZ of gespecialiseerde GGZ. Lichte tot matige psychische problemen worden in de basis-GGZ behandeld en zwaardere psychische problemen door gespecialiseerde GGZ. De therapieën van dit vervolg kunnen bestaan uit gesprekken, medicatie, maar bijvoorbeeld ook begeleid wonen. Deze behandelingen worden grotendeels door je zorgverzekeraar vergoed, maar elke zorgverzekeraar kan de vergoeding anders regelen. 

Soorten therapieën

De therapieën van de basis en gespecialiseerde GGZ reiken van beeldende therapie, schematherapie naar motiverende gespreksvoering. Op deze pagina is een overzicht te vinden van alle therapieën die er zijn. Kijk in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering of neem contact op met je verzekeraar voor mogelijke vergoedingen.

Naast vergoeding door je zorgverzekeraar uit je basisverzekering, kun je bij een aantal verzekeraars ook een aanvullend verzekeren voor de gespecialiseerde GGZ. Op zoek naar een zorgverzekering die een goede vergoeding geeft voor de gespecialiseerde GGZ? Het complete overzicht van de vergoedingen vind je met de zorgvergelijker van Independer. Hier kun je per verzekeraar de vergoeding voor de geestelijke gezondheidszorg bekijken. Ook kun je sorteren op prijs waardoor je direct ziet welke zorgverzekeraar de beste vergoeding voor GGZ heeft.

Bron: persbericht

Dit bericht is 8742 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail