Nieuw onderzoek voorspelt welk kind met autisme baat heeft bij medicijn

Facebooktwitterlinkedinmail

15 november 2021 –  Onderzoeker en kinderpsychiater Hilgo Bruining van het Amsterdam UMC kan aan de hand van een EEG voorspellen welk kind met autisme baat heeft bij medicatie. Hij gebruikt daarbij een rekenmethode die de prikkelverwerking in de hersenen van het kind  in kaart brengt.

“Tot op heden krijgen kinderen met autisme medicatie voorgeschreven op basis van hun diagnose”, aldus Bruining.  “Het voorschrijven van medicatie  zoals ritalin of een antipsychoticum vindt voornamelijk plaats als het gedrag van het kind thuis of op school tot grote problemen leidt.  Maar deze medicijnen pakken de oorzaakniet aan maar onderdrukken alleen het gedrag. Daarnaast geeft de medicatie bijwerkingen die soms erger zijn dan de kwaal.”

Daarom is een aanpak op maat belangrijk. Het  onderzoek van Bruining wijst uit dat bij een deel van de onderzochte kinderen met autisme in hun hersenen een te hoge chloorconcentratie wordt aangetroffen. Dit hoge chloorgehalte verstoort de wijze waarop  prikkels binnenkomen en worden verwerkt. Bruining gaf deze kinderen een veilige, bestaande plaspil, die het chloorgehalte verminderde . Deze plaspil betekende uiteindelijk voor deze kinderen soms een wereld van verschil in hun gedrag en leervermogen.

De plaspil is zeker niet een oplossing voor elk kind met autisme”, nuanceert Bruining. De plaspil, bumetanide, blijkt bij tien tot twintig procent van de kinderen aan te slaan.  De plaspil is mogelijk ook geschikt voor een bredere toepassing . Zoals bij kinderen met een vorm van ADHD, epilepsie en dyslexie, waarbij de hersenen op dezelfde wijze prikkels niet goed verwerken.

De onderzoeker verwacht dat zijn gerichte aanpak in de kinderpsychiatrie een hoge vlucht gaat nemen. “Hierdoor zullen kinderen in de toekomst een betere en persoonlijkere behandeling krijgen, met minder bijwerkingen.”

Bron en video : nos.nl 

Dit bericht is 4467 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail