Wilma van der Scheer nieuwe voorzitter van patiëntenplatform GGZ

Facebooktwitterlinkedinmail

24 december 2018 – Op donderdag 20 december heeft de Algemene Ledenvergadering van MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid Wilma van der Scheer (44) tot nieuwe voorzitter benoemd. Zij volgt Piet Verbraak op, die de afgelopen 3 jaar voorzitter van MIND (voorheen Landelijk Platform GGz) was.

Wilma van der Scheer, directeur van het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur, neemt per 1 januari de voorzittershamer officieel over. Na een uitgebreide selectieprocedure is zij degene die het beste paste binnen het profiel dat de ALV, raad van toezicht en directie van MIND voor ogen hadden. Als directeur en toezichthouder binnen de gezondheidszorg en als naastbetrokkene heeft zij veel ervaring en affiniteit met de ggz.

Wilma: “Ik ben ervan overtuigd dat de zorg voor mensen met psychische problemen enorm kan verbeteren door de inbreng van persoonlijke ervaringen van cliënten en naasten. Het is cruciaal dat het cliëntenperspectief op alle niveaus van de zorg wordt gehoord, naast dat van aanbieders en zorgverleners. Nog te vaak zijn cliënten en naasten een soort ‘excuustruus’. Dat moet snel veranderen. Want het is niet eenvoudig om je eigen ervaring te laten gelden, dat vergt de nodige lef. Ik heb diep respect gekregen voor cliënt-ervaringsdeskundigen. Als voorzitter van MIND wil ik hun stem en inbreng graag ondersteunen en versterken.”

Wilma van der Scheer wordt naast voorzitter van de belangenvereniging MIND Landelijk Platform ook voorzitter van de Stichting MIND, waarin met ingang van 1 januari MIND Fonds Psychische Gezondheid en MIND Korrelatie zijn ondergebracht. Zij ziet hier grote kansen. “MIND Korrelatie zorgt ervoor dat mensen met psychische problemen in Nederland er niet alleen voor staan. Elke werkdag staan er hulpverleners klaar. Ook voor mensen die op een wachtlijst in de ggz staan, en dat zijn er helaas veel te veel. Ik hoop met MIND Fonds Psychische Gezondheid onderzoek en innovaties te stimuleren die goed aansluiten bij de behoeften van cliënten en naasten. Geweldig dat door MIND een eigen kennisagenda is ontwikkeld met inbreng van cliënten en naasten en dat MIND met een eigen referentenpanel al 650 onderzoeksvoorstellen van ZonMw heeft beoordeeld. Als directeur Erasmus Centrum voor Zorgbestuur onderschrijf ik deze ontwikkeling van harte en is het mijn droom om ‘De PatiëntWetenschappen’ verder te ontwikkelen”.

Directeur Marjan ter Avest: “Wij verwelkomen Wilma met veel genoegen in ons midden en ik kijk met veel vertrouwen uit naar onze samenwerking. Zij kent de context waarin wij werken als geen ander en zal een goede opvolger van Piet Verbraak zijn. Piet heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van MIND. Hij was tevens het boegbeeld van MIND in de bestuurlijke overleggen rondom de verschillende bestuurlijke akkoorden in de ggz en de landelijke Agenda voor gepast gebruik en transparantie in de ggz. Wij zijn Piet enorm erkentelijk voor zijn rustige, koersvaste en overtuigende wijze van besturen. Hij heeft MIND stevig in positie gebracht op landelijk niveau.

Piet Verbraak is op zijn beurt zeer enthousiast over zijn opvolger: “Ik draag met een gerust hart in het nieuwe jaar de voorzittersfunctie over aan Wilma van der Scheer. Zij past perfect binnen MIND en ik wens haar een heel succesvolle en mooie tijd als voorzitter van deze mooie organisatie.

Bron: persbericht

Dit bericht is 2176 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail