Huisdieren zijn effectiever voor ondersteuning bij rouw dan mensen

Facebooktwitterlinkedinmail

11 april 2022 – Sociale steun is cruciaal voor mensen die rouwen om een verlies. Onderzoek naar hoe rouwende personen sociale steun ervaren is echter beperkt. Een nieuwe studie, gepubliceerd in PLOS One, onderzocht de ervaringen en de tevredenheid van nabestaanden wat betreft sociale steun. De bevindingen van de onderzoekers geven aan dat dieren effectiever dan mensen zijn in het bieden van ondersteuning bij rouw.

De onderzoekers, onder leiding van Joanne Cacciatore, universitair hoofddocent aan de School of Social Work van de Arizona State University, bieden ook suggesties over hoe rouwende personen het best kunnen worden ondersteund (zowel gedurende de COVID-19 pandemie als erna). Ze schrijven:

“Sociale steun lijkt sommige nabestaanden te helpen. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met traumatische rouw. Dat wil zeggen, rouw na de gewelddadige of plotselinge dood van een naaste of de dood van een kind. Sociale steun kan helpen bij het omgaan met psychologische onrust, terwijl de afwezigheid ervan de nadelige fysieke en psychologische gevolgen kan verergeren. Toch is een verstoring van sociale relaties na een verlies niet ongewoon. Eenzaamheid (vooral tijdens de COVID-19 pandemie) kan dat gevoel bij rouwenden nog versterken, waardoor het risico op negatieve gevolgen toeneemt.”

De voordelen van sociale steun op gezondheid en welzijn voor de mens zijn goed gedocumenteerd. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat het hebben van sociale steun een positieve invloed heeft op psychologische en fysiologische stressreacties. Dit uit zich in een verbeterd immuunsysteem, een betere hormoonhuishouding en een gezonder hart- en vaatstelsel. Anderzijds is aangetoond dat een gebrek aan sociale steun en eenzaamheid een negatieve invloed heeft op het fysieke, emotionele en mentale welzijn, met daarbij zelfs een verhoogd risico op vroegtijdige dood.

Eenzaamheid en onvoldoende sociale steun komen vaak voor bij rouwende personen. Dit geeft op zich al reden tot bezorgdheid over hun gezondheid en welzijn. Nu door de COVID-19 pandemie de eenzaamheid in het algemeen nog is toegenomen, neemt het aantal mensen met psychische klachten, zoals depressie en suïcidaliteit, nog verder toe.

Zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de ontvangen steun (zowel persoonlijk als online) blijken van invloed te zijn op het welzijn van rouwende personen. Mensen die “traumatisch verdriet” hebben meegemaakt of te maken kregen met de gewelddadige of plotselinge dood van een geliefde of de dood van een kind, hebben in het bijzonder baat bij sociale steun. Uit onderzoek is echter gebleken dat sociale relaties ná een verlies juist de neiging hebben om eerder uiteen te vallen.

Cacciatore, J., Thieleman, K., Fretts, R., & Barnes Jackson, L. (2021). What is good grief support? Exploring the actors and actions in social support after traumatic grief. PLOS One, 16(5), 1-17. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0252324 (Link)

Bron en uitgebreid artikel:  madinamerica.com

Dit bericht is 2190 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail