Werkbezoek staatssecretaris Karremans aan MIND

Facebooktwitterlinkedinmail

13 december 2024 –  Hoe maken we de ggz weer toegankelijk? En hoe borgen we de privacy en veiligheid van cliënten? Over deze vragen gingen ervaringsdeskundigen en bestuurders van MIND in gesprek met staatssecretaris Karremans tijdens zijn werkbezoek op 11 december bij cliënten- en naastenkoepel MIND in Amersfoort.

Oplossingen voor het lange wachten
Ervaringsdeskundige en lid van de MIND-werkgroep wachttijden Rasila Hoek lichtte tijdens het werkbezoek toe hoe mensen met complexe problematiek vaak het langst op zorg wachten. Ze stond zelf maandenlang op een wachtlijst “Naarmate ik langer wachtte, raakte ik steeds verder in crisis. Daardoor werd mijn diagnose steeds ernstiger en bleven er minder plekken over waar ik terecht kon.” Naast het behoud en de uitbreiding van cruciale zorg en snellere toeleiding naar de juiste zorg, ging het gesprek over oplossingen buiten de ggz. Over hulp in de vorm van laagdrempelige steunpunten, lotgenotencontact maar ook via andere levensdomeinen zoals werk en inkomen voor mensen met psychische problematiek. Meer samenwerking met, en aanbod in, het sociaal domein is nodig.

Privacy voorop
Voor betere samenwerking en kwaliteit van zorg is soms gegevensuitwisseling nodig. Met bijvoorbeeld de huisarts of andere zorginstellingen of met een zorgverzekeraar. Mathijs van Meerkerk, ervaringsdeskundige en lid van de MIND werkgroep Dataverzameling en privacy is als game-designer ook professioneel goed thuis in de digitale wereld. Tijdens het werkbezoek wees hij op de risico’s van het verzamelen van data en het belang van vertrouwelijkheid in de behandeling. “Informatie opvragen van cliënten is prima, zolang cliënten daar goed geïnformeerd over zijn en bewust “ja” daarop hebben gezegd.” MIND vraagt om cliënten eigen regie over hun gezondheidsgegevens te geven. En continue het maatschappelijk belang en de individuele privacy en veiligheid af te wegen.

Staatssecretaris Karremans bezocht MIND op 11 december samen met een VWS-delegatie bestaande uit Barbara Goezinne (DG Curatieve Zorg), Birgit ten Cate (MT-ggz), Noortje van Willegen (Sr. Beleidsmedewerker) en Lisanne van der Weijden (Sr. Beleidsmedewerker). Zij werden ontvangen door MIND Platform voorzitter Wilma van der Scheer, directeur Dienke Bos en adjunct-directeur Simone Melis. Aan tafel zaten verder MIND adviseur digitalisering Juliët Holtschlag, Mathijs van Meerkerk, Rasila Hoek en adviseur Public Affairs Laurien de Vos. We hebben de staatssecretaris uitgenodigd om het voorjaar een werkbezoek te brengen aan een zelfregie- en herstelcentrum voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Bron: mindplatform.nl

Dit bericht is 378 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail