Week van de Gezondheid: Mentale gezondheid van ons allemaal!

Facebooktwitterlinkedinmail

19 mei 2023 – Van 22-28 mei 2023 vindt voor de eerste keer de Nederlandse Week van de Gezondheid plaats: Mentale gezondheid van ons allemaal! Een week die meer begrip en bewustzijn wil creëren over mentale gezondheid in de samenleving.

Het kabinet roept alle gemeenten, cultuur- en maatschappelijke organisaties, sport- en jeugdverenigingen en scholen dan ook op om tijdens deze week aandacht te besteden aan mentale gezondheid. Een goed moment om extra stil te staan bij het mentaal welbevinden van de inwoners in de gemeente. En ook, om inspirerende voorbeelden op te doen en nieuwe netwerken te ontdekken. Hieronder enkele tips.

Landelijke activiteiten waarvoor je je kunt aanmelden:

Maandag 22 mei organiseert het Ministerie van VWS in Amersfoort een landelijk openingscongres Mentale gezondheid: van ons allemaal. Het programma en aanmeldformulier vind je hier. Ook is er een overzicht gemaakt van alle initiatieven die verspreid over het land plaatsvinden.

Donderdag 25 mei organiseren de VNG en 113 Zelfmoordpreventie een webinar voor wethouders: Suïcidepreventie – integrale aanpak op mentale gezondheid, eenzaamheid en sociaal domein.

Websites voor meer inspiratie en voorbeelden:

  • Hey, het is oké website van de rijksoverheid met gesprekstarters, uitleg over aandoeningen, persoonlijke verhalen en tips voor hulp.
  • Wij zijn MIND informatie, nieuws, ervaringsverhalen, belangenbehartiging, hulp en challenges voor jongeren en volwassenen.
  • Trimbos-instituut op deze website vind je alle informatie over mentale gezondheid en preventie.

Europese Kick-off
De Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid is onderdeel van de European Mental Health Week die dit jaar voor de 4e keer wordt georganiseerd. Het thema op Europees niveau is: Mentally Healthy Communities.

Je kunt je hier registreren voor de dagelijkse online kick-off (Engels) vanaf 22 mei. Experts uit heel Europa bespreken voorbeelden waarop gemeenschappen de geestelijke gezondheid van mensen kunnen ondersteunen en stigmatisering en discriminatie op het gebied van geestelijke gezondheid kunnen aanpakken.

Eveneens op 22 mei is het webinar Supporting Mental Health in the Workplace.
Onderwerpen die aan bod komen tijdens het webinar:

Waarom mentale gezondheid op het werk ieders zaak is.
Strategieën om uw mentale gezondheid op het werk te beschermen
Wat moeten managers weten en doen?
Welke rol spelen organisaties bij het voorkomen van gezondheidsproblemen?
Hoe iemand te ondersteunen die het moeilijk heeft?

Bron: ggdwb.nl 

Dit bericht is 1107 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail