Webinarserie over verslaving in combinatie met andere psychische problematiek

Facebooktwitterlinkedinmail

30 januari 2024 – Verslaving en psychische problematiek komen vaak samen voor, echter is de zorg voor mensen die te maken hebben met beide vaak apart georganiseerd. Bij de behandeling van verslaving in combinatie met andere psychische problematiek voelen professionals in de verslavingszorg én ggz zich bovendien vaak onvoldoende bekwaam. Ook weten zij niet altijd naar wie te verwijzen, waardoor verwijzingen vaak stroef verlopen. Hoe kunnen professionals hun patiënt de best passende zorg geven?

Om kennis over dit onderwerp te vergroten en de samenwerking te versterken organiseren Verslavingskunde Nederland (VKN), NIP, NVvP, Stichting het Zwarte Gat en Akwa GGZ drie gratis lunchwebinars.

Meld je hier vrijblijvend aan voor de webinars.

Kennis en praktijkervaring van patiënten en professionals in drie interactieve webinars
Tijdens de interactieve webinars wisselen patiënten en professionals uit de ggz en verslavingszorg, kennis en praktijkervaring uit. Hoe herken je bepaalde problematiek? Wanneer bied je zelf een behandeling aan, wanneer verwijs je door en waarom? Hoe werk je samen met andere professionals?

Het eerste webinar is een algemene introductie over verslaving en daarmee samenhangende psychische problematiek. In de twee opvolgende webinars gaat het over verslaving in combinatie met specifieke psychische aandoeningen.

Webinar 1: Verslaving en psychische problematiek
29 februari van 12.00 -13.00 uur
Hoogleraar Verslavingszorg Arnt Schellekens (Radboud UMC) en een ervaringsdeskundige spreken onder andere over comorbiditeit en verslaving, hoe werkt dat neurobiologisch en hoe pak je het aan in de praktijk? Onder leiding van gespreksleider Attie van der Meulen (beleidsadviseur Verslavingskunde Nederland) delen zij kennis en ervaring, en beantwoorden vragen van kijkers.

Arnt Schellekens: “Ik kom nog veel te vaak patiënten met verslaving en comorbide psychische klachten tegen die tussen wal en schip vallen. Te veel psychiatrie voor de verslavingszorg, te veel verslaving voor de psychiatrie en de patiënt krijgt niet de hulp die nodig is.

Webinar 2: Verslaving en trauma
4 april van 12.00 – 13.00 uur
Meer informatie over dit webinar volgt later.

 Webinar 3: Verslaving en (disfunctionele) persoonlijkheidskenmerken
16 mei van 12.00 – 13.00 uur
Meer informatie over dit webinar volgt later.

Meld je hier aan voor de webinars >>

Bron: akwaggz.nl

Dit bericht is 1378 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail