Psychiaters steunen aangifte tegen tabaksindustrie

Facebooktwitterlinkedinmail

19 februari 2018 – De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) steunt de aangifte tegen de tabaksindustrie. “Mensen met psychische stoornissen roken relatief vaak en veel. Geschat wordt dat mensen met een psychische stoornis twee tot vier keer zo vaak roken als de algemene bevolking. Ook roken zij gemiddeld per dag meer sigaretten dan andere rokers en ze lopen daarnaast een groter risico om nicotineafhankelijk te worden,” zo staat op de website van NVvP te lezen.

“Wij hebben een grote groep patiënten met een chronisch psychiatrisch ziektebeeld,” aldus NVvP-voorzitter Damiaan Denys. “Een groot aantal daarvan is nicotine verslaafd. Deze verslaving verkort de levensduur van onze patiënten aanzienlijk. Dan sterf je niet door een psychische ziekte, maar door een negatieve levensstijl waarin veel roken gewoon is.”

Enkele cijfers

De meerderheid – circa 60% – van de mensen met schizofrenie in Nederland rookt. Mensen met schizofrenie hebben een 12 – 15 jaar kortere levensverwachting dan de algemene bevolking. Meer dan tweederde van de mensen met schizofrenie overlijdt aan coronaire hartziekten. Roken is hiervan een van de belangrijkste veroorzakers en daarmee een van de grote riscofactoren voor vroegtijdig overlijden.

Bijna de helft – 46 % – van de mensen met een depressie rookt in Nederland. Dat zijn ongeveer 1,5 maal zoveel rokers vergeleken met de algemene bevolking van 18 – 64 jaar. Mensen met een depressie leven gemiddeld 7 – 11 jaar korter dan de algemene bevolking. Geschat wordt dat de helft van deze verhoogde sterfte is toe te schrijven aan de gevolgen van roken.

Roken van invloed op werking medicatie

Roken kan daarnaast de werking van medicijnen beïnvloeden. In sommige gevallen is dan een hogere dosis nodig, omdat nicotine de afbraak van bepaalde middelen versnelt. Bovendien is de geruststellende werking van nicotine voor psychiatrische patiënten slechts tijdelijk, omdat steeds opnieuw een gevoel van onrust kan opkomen, die de psychische klachten weer kunnen versterken.

Rookvrij werkklimaat

Niet alleen voor patiënten, maar ook voor medewerkers in de psychiatrie is een gezond werkklimaat van belang. Ook daarom steunt de NVvP deze aangifte.

Bron: NVvP

Dit bericht is 2906 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail